nieuws

Gemeente: ‘Wij beschikten niet over alle informatie betreffende Hilckmann’

Nieuws 60

Tijdens een debat met de gemeenteraad beantwoorde het college van de gemeente Nijmegen antwoorden naar aanleiding van de mislukte Hilckmann deal. De gemeente verloor hiermee 21 miljoen euro.

Gemeente: ‘Wij beschikten niet over alle informatie betreffende Hilckmann’
Foto: archief Vleesmagazine

Nijmegen betaalde een voorschot van 21 miljoen aan Hilckmann voor de verhuizing van het bedrijf naar Haps. Met de verhuizing naar Haps zou de werkgelegenheid van 350 mensen bij het slachthuis en 110 mensen bij andere bedrijven (indirecte werkgelegenheid) gegarandeerd blijven. Zelf wou de gemeente op de vrijgekomen plek huizen bouwen.

Uitblijven exportvergunning

Begin dit jaar kondigde Hilckmann aan te stoppen met hun bestaan. Het uitblijven van een exportvergunning naar China was hier de oorzaak van. ‘Dat scheelt ons miljoenen op jaarbasis’ vertelde woordvoerder Reinier Kole destijds tegen Omroep Gelderland. ‘De familie wil het niet aan loten komen op een faillissement. Zij wil netjes afscheid nemen van de leveranciers en de medewerkers. Nu is er nog geld voor een sociaal plan.’

Niet van alles op de hoogte

Woensdagavond werd er gedebatteerd over de kwestie Hilckmann tijdens de gemeenteraad. Meerdere raadsleden twijfelden aan het feit of zij van alle feiten op de hoogte waren. Wethouder Bert Velthuis van het college verzekerde de raad ervan dat zij evenveel wisten als het college, meldt Omroep Gelderland. Wel gaf hij toe dat het college zelf niet van alles op de hoogte was. Zo dacht het college dat de financiering met externe financiers zoals de ING rond was, maar dit bleek achteraf niet het geval. De gemeente Nijmegen heeft verzuimd hier schriftelijk bewijs voor te vragen waardoor zij nu de geïnvesteerde 21 miljoen kwijt zijn. Ook wist het college niet dat Hilckmann bezig was met een exportvergunning naar China.

Binnenkort volgt er een raadsvergadering waarin mogelijke politieke conclusies worden getrokken voor de betrokken bewindslieden.

Reageer op dit artikel