nieuws

FNV: Poolse uitzendkrachten Beusmeat krijgen na jaren gelijk van rechter

Nieuws 31

Na een jarenlange strijd hebben vijf Poolse werknemers gelijk gekregen van de rechtbank Noord-Nederland in hun strijd om gelijk loon voor gelijk werk. De Polen werkten als uitzendkrachten bij varkenskoppenverwerker Beusmeat uit Leek. Ze hebben recht op een nabetaling van gezamenlijk ruim 85.000 euro.

FNV: Poolse uitzendkrachten Beusmeat krijgen na jaren gelijk van rechter
Uitzendkrachten Beusmeat krijgen gelijk.

Dat meldt de vakbond FNV. De bond startte voor de werknemers een procedure tegen hun werkgever, het Duitse uitzendbureau Friesenpersoneel. Uitgangspunt daarbij was dat zij recht hebben op hetzelfde cao-loon dat aan hun Nederlandse collega’s werd uitbetaald.

Proefproces

De FNV is blij met het vonnis. De zaak speelde sinds 2009. De vakbond startte toen een proefproces voor een collega van de vijf uitzendkrachten. In 2012 oordeelde de rechter dat die 30.000 euro nabetaald moest krijgen. Op basis van deze uitspraak procedeerde de FNV verder voor de andere uitzendkrachten en werd opnieuw in het gelijk gesteld.

Beusmeat

Beusmeat sloot in juli 2015 de poorten als gevolg van het wegvallen van de Russische markt. Bij het bedrijf werkten 250 mensen, 100 in vaste dienst en 150 als uitzendkracht. Uitzendbureau Friesenpersoneel uit het Duitse Cloppenburg had sinds 2005 in Nederland Beusmeat als enige werkgever. Het bedrijf huurde vanaf 2010 structureel 100 Polen van het uitzendbureau in.

Reageer op dit artikel