nieuws

‘VGO-onderzoek mag niet dienen voor rem op verduurzaming varkenshouderij’

Nieuws 35

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij willen dat staatssecretarissen Sharon Dijksma (Milieu) en Martijn van Dam (Economische Zaken) provincies en gemeenten oproepen om vergunningsaanvragen van varkensbedrijven gewoon in behandeling te blijven nemen.

‘VGO-onderzoek mag niet dienen voor rem op verduurzaming varkenshouderij’
Foto: archief Vleesmagazine

De oproep volgt op de beslissing van de Brabantse gemeente Son en Breugel, om nieuwe vergunningsaanvragen voor varkensbedrijven ‘met een verhoogd gezondheidsrisico’ aan te houden. De gemeente wil eerst het vervolgonderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) afwachten. NVV en LTO Varkenshouderij zijn bezorgd dat meer provincies en gemeenten dit voorbeeld van gaan volgen.

NVV-voorzitter Ingrid Jansen en voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij: ‘Wij vinden het natuurlijk heel belangrijk dat bij ontwikkelingen rekening wordt gehouden met de volksgezondheid. Het VGO-onderzoek kan daarbij meegenomen worden. Het huidige VGO-onderzoek geeft echter geen aanknopingspunten om in algemene zin ontwikkelingen van varkensbedrijven tegen te houden.’

Op slot zetten

NVV en LTO Varkenshouderij vinden het ‘op slot zetten’ van ruimtelijke ontwikkelingen voor varkensbedrijven zorgwekkend. ‘Op deze manier komt de verduurzaming van de varkenshouderij in het geding. Door ontwikkelingsruimte te bieden kunnen varkenshouders juist inzetten op de bouw van modernere stallen met nieuwere technieken, die mens, dier en omgeving ten goede komen’, zeggen Jansen en Douma.

De uitstoot van geur, ammoniak en fijnstof uit de varkenshouderij zijn volgens hen de laatste jaren flink gedaald ten opzichte van 20 jaar geleden. ‘De varkenshouderij heeft juist dynamiek en ruimte op de goede plekken nodig om deze emissies nog verder te laten dalen’, stellen Jansen en Douma

Lees hier de brief van NVV en LTO Varkenshouderij aan Dijksma en Van Dam.

Reageer op dit artikel