nieuws

Asscher: ‘Hilckmann treft geen blaam over uitblijven uitbetaling’

Nieuws 79

Hilckmann is niet onwillig werknemers de wettelijke vergoedingen te geven, die hun toekomen bij ontslag. Dat antwoordde minister Lodewijk Asscher op vragen van PvdA-Kamerlid John Kerstens, meldt Boerderij.

Asscher: ‘Hilckmann treft geen blaam over uitblijven uitbetaling’
Foto: archief Vleesmagazine

Kerstens wilde van de minister weten of het weigeren van de zogenaamde transitievergoeding door Hilckmann getuigt van goed werkgeverschap. Vleeshandel Hilckmann zette de uitbetaling van transitievergoedingen voor de ontslagen medewerkers eerder deze maand ‘on hold’. Hilckmann voelde zich daartoe gedwongen door een passage in het recente vonnis in kort geding over de opheffing van de privébeslagen van de bestuurders.

Brief

In een brief reageert Asscher op de vraag van Kerstens, volgens hem ligt de sleutel bij de gemeente voor de uitbetaling van de werknemers.

‘In de genoemde omstandigheden, heeft sluiting van een bedrijf voorkeur boven het aansturen op een faillissement. Daardoor blijven de rechten van werknemers bij ontslag volledig in stand hetgeen bij een faillissement niet het geval is. Dat geldt ook voor het recht op transitievergoeding’, schrijft Asscher.

Asscher: ‘Uit het feit dat met ongeveer 50 van hen de arbeidsovereenkomst inmiddels op basis van een vaststellingsovereenkomst is beëindigd, waarbij genoemde werknemers aan vergoeding een bedrag is toegekend overeenkomend met het loon over de opzegtermijn en de transitievergoeding waar zij bij opzegging van de arbeidsovereenkomst recht op zouden hebben gehad, blijkt niet dat het bedrijf omwillig zou zijn als het gaat om het naleven van wettelijke verplichtingen.

Twijfel

Er is twijfel over of de uitspraak van de rechter in het kort geding ruimte biedt aan het bedrijf om zijn wettelijke verplichtingen jegens de werknemers na te komen. ‘Mijns inziens kan het naleven van wettelijke verplichtingen een werkgever niet worden tegengeworpen, maar ook hier is het oordeel uiteraard aan de rechter. Als de gemeente aan het bedrijf toestemming geeft om de wettelijke verplichtingen tegenover de werknemers na te komen, hoeft daarover in elk geval niet te worden geprocedeerd’, aldus Asscher.

Reageer op dit artikel