nieuws

‘Consument kiest voor prettige winkelervaring’

Nieuws 95

Hoewel een groot deel van de Nederlandse consumenten wordt beschouwd als ‘zuinige, bewuste budgeteerder’ wordt de keuze voor een winkel bepaald door de ‘prettige winkelervaring’.

‘Consument kiest voor prettige winkelervaring’
Archief Vleesmagazine

Dat blijkt uit de Nielsen Shopper Trends enquête waarin onderzoek wordt gedaan naar vermogen en klantloyaliteit in de detailhandel in meer dan 50 markten. Uit het onderzoek blijkt dat 30 procent van de Nederlandse shoppers bestaat uit zuinige, bewuste budgeteerders, waarmee wordt bedoeld dat ze alleen kopen wat ze nodig hebben en waarvoor ze ruimte hebben in hun budget.

Nederlander nog altijd erg prijsbewust

De Nederlandse consument is altijd prijsbewust geweest. Het is daarom volgens Nielsen niet verrassend dat 52 procent beweert de prijzen te kennen van de meeste producten die ze kopen en dat ze het merken wanneer prijzen veranderen. Ondanks de opleving van de Nederlandse economie blijft het Nederlandse winkelende publiek prijsbewust.

In contrast met rest van de wereld

Deze trend staat in schril contrast met de rest van de wereld, waar ‘enthousiaste en frequente’ kopers de markt domineren (55%), en de rest van Europa, waar gezonde en enthousiaste bewuste kopers (28%) eveneens de boventoon voeren. Maar hoewel de prijs in Nederland nog altijd een belangrijke factor is, zijn er tegenwoordig voor sommige Nederlandse kopers naast de prijs ook andere factoren die meespelen bij de keuze van de winkels die ze bezoeken en de producten die ze aanschaffen.

Nielsen-Netherlands-Shopper-Trends-2015-image-1

Prettige winkelervaring nu het belangrijkst

Uit de Nielsen Shopper Trends enquête blijkt dat de belangrijkste factoren op het boodschappenlijstje van de Nederlandse consument niet prijsgerelateerd zijn. Voor Nederlanders is een ‘prettige winkelervaring’ de belangrijkste factor bij de keuze van een winkel. In 2014 stond de prettige winkelervaring nog op de derde plaats. De overige factoren in de top 3 bleven ongewijzigd: ‘prettige omgeving’ en ‘de artikelen die ik zoek, zijn gemakkelijk en vlot vindbaar’. ‘Uitstekende klantenservice’ steeg één positie naar de vijfde plaats.

Nielsen-Netherlands-Shopper-Trends-2015-image-2

De Nielsen Shopper Trends Enquete

Nielsen Shopper Trends is een jaarlijks onderzoek met focus op supermarkten, drogisterijen en convenience winkels. Het onderzoek duidt de belangrijkste drijfveren van klantentrouw aan die leiden tot klantloyaliteit in landen en regio’s. De Nielsen Shopper Trends enquête wordt jaarlijks tussen oktober en maart uitgevoerd en bevraagt meer dan 90.000 consumenten in meer dan 50 markten.

Reageer op dit artikel