nieuws

Duurzame koeling volop in ontwikkeling

Nieuws 14

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol bij de keuze voor koelinstallaties in de slagerijsector. Warmteterugwinning, centrale koelsystemen, magneetdeuren en zonne-energie worden steeds belangrijker. Toch kan ook zonder hoge investering op energie worden bespaard, bijvoorbeeld door koelinstallaties periodiek te onderhouden. Zo worden tevens storingen grotendeels voorkomen.

Duurzame koeling volop in ontwikkeling
Bij Keurslagerij Hulshof in Tubbergen is volop rekening gehouden met duurzame koeling. Foto: Emondt Enschede

Duurzaamheid is volgens Hems Roerink van Emondt Enschede dé belangrijkste ontwikkeling op het gebied van koeling in de slagerij. ‘Er is veel aandacht voor energiebesparing, bijvoorbeeld op het gebied van de levensduur van installaties en de aanleg van energiezuinige centrale energiesystemen, waarin alle aansluitingen worden geïntegreerd.’ Hiervoor heeft Emondt het EC-systeem ontwikkeld. ‘Met dit systeem kan zowel het klimaat in het bedrijf als de koeling in de toonbank worden geregeld. Er wordt hierbij optimaal gebruik gemaakt van warmteterugwinning, waarbij gekeken wordt hoe de warmte het beste hergebruikt kan worden binnen het bedrijf. Hiervoor hebben we in 2015 de prestigieuze Daikin Award gewonnen. Momenteel zijn we in samenwerking met de universiteit van Twente aan het kijken naar opslag en hergebruik van de warmte van onder meer de koelmachines in de slagerij.’

Slagers die een nieuwe slagerij willen bouwen, doen er volgens hem goed aan om zich goed in de materie te verdiepen. ‘Ik verwacht dat er over vijftien jaar geen fossiele brandstoffen meer worden gebruikt. Dus geen gas of olie meer. Alle koeling en warmteopwekking vindt dan elektrisch plaats via een warmtepompsysteem. Daarom is het belangrijk om daar als ondernemer nu al op in te spelen.’

Lees het volledige artikel in Vleesmagazine 5 die 31 mei verschijnt.

Reageer op dit artikel