nieuws

Definitie kiloknaller onder vuur in Kamer

Nieuws 24

De Tweede Kamerleden Helma Lodders en Remco Bosma (VVD) vinden dat Wakker Dier manipuleert met cijfers over kiloknallers. Ze willen opheldering van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken.

Definitie kiloknaller onder vuur in Kamer

Wakker Dier schaart vlees dat geen erkend dierenwelzijnskeurmerk draagt en in een folder wordt vermeld, sinds eind vorig jaar ook onder de kiloknallers. Hiertoe behoren nu ook bij uitstek diervriendelijke concepten als bijvoorbeeld Natuurvlees van Emté en AH Greenfields van Albert Heijn. Het wekt grote irritatie op bij de twee Kamerleden.

Trucs
‘Dergelijke trucs horen niet thuis in een serieus debat’, laten Helma Lodders en Remco Bosma deze week weten. Ze vinden dat een gefundeerd debat over verduurzaming van vlees in supermarkten hierdoor onmogelijk wordt en willen antwoorden van de PvdA-staats-secretaris. Wakker Dier beweert dat uit de folders van AH, Aldi, Dirk, Emté, Jumbo, Lidl en Plus blijkt dat supermarkten vorig jaar 40 procent meer kiloknallers verkochten dan in 2014. Veel media namen het persbericht van Wakker Dier klakkeloos over. Maar het hoge percentage vloeit volgens de Kamerleden vooral voort uit de aanpassing van het begrip kiloknaller.

Misleidend
Emté en Plus noemden in februari de definitie die Wakker Dier nu hanteert voor kiloknallers, ook al misleidend. ‘Wakker Dier wil via een telling aantonen dat het niet loopt met de verduurzaming van vlees. Daarbij focussen ze op keurmerkjes, maar kijken niet naar het werkelijke dierenwelzijn. Een trieste constatering,’ liet woordvoerder Wilco Jansen van Emté weten.

Vijftig wetenschappers
Kamerleden Lodders en Bosma verbazen zich er ook over dat vijftig wetenschappers, die een oproep van Wakker Dier ondertekenden om een einde te maken aan industrievlees, de aanpassing van de gehanteerde definitie zien als een ‘woordenspel van ondergeschikt belang’. Ook hierover vragen ze om een reactie van de staatssecretaris. ‘Deelt u de mening dat dit een vreemde manier is van onderzoek doen en dat dit binnen de reguliere wetenschap niet geaccepteerd zou worden?’, vragen ze de staatssecretaris.

Reageer op dit artikel