nieuws

Duurzaamheid en smaak in de hoofdrol op Irish Beef Experience

Nieuws 35

Op de Irish Beef Experience, op 11 april in Amstelveen, lieten diverse sprekers van zich horen. Veehouders, slagers, inkopers en chefs deelden hun kennis met vakgenoten die in groten getale aanwezig waren.

Duurzaamheid en smaak in de hoofdrol op Irish Beef Experience
Irish Beef Experience

Duurzaamheid, dierenwelzijn, goede herkomst en smaak spelen de hoofdrol bij Iers rundvlees. Margaret McCarthy, manager Bord Bia Amsterdam, toonde de marktontwikkelingen op het gebied van rundvlees aan de hand van resultaten van het GfK-consumentenonderzoek.

Uit dat onderzoek blijkt dat de belangstelling en waardering voor Iers rundvlees in Nederland toeneemt. Consumenten denken, na Nederland, het eerst aan Ierland als rundvleesleverancier, terwijl Ierland qua exportvolume en -waarde op de vijfde plek staat op de lijst van landen die rundvlees naar Nederland exporteren.

Origin Green
Een belangrijke pijler onder het fokken van Iers rundvlees is het duurzaamheidsprogramma Origin Green, het vooruitstrevende duurzaamheidsprogramma dat Bord Bia in 2012 lanceerde. Voedselproducenten, die vrijwillig aan het programma deelnemen, ontwikkelen ieder een eigen duurzaamheidsplan met duidelijke doelen op belangrijke gebieden, zoals uitstoot, energie, verspilling, water en biodiversiteit. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) dus eigenlijk, waarmee ook tegemoet wordt gekomen aan het klimaatakkoord in Parijs van afgelopen december.

Sprekers
Diverse sprekers passeerden de revue tijdens de Irisch Beef Experience. Foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan liet haar licht schijnen over trends op het gebied van vlees. Ze heeft het met name over de ‘gehaktgeneratie’, jongeren die moeite hebben een echt vleesgerecht te bereiden. Deze jongeren zijn desondanks geïnteresseerd in vlees met goede herkomst en smaak.

Klootwijk

Wouter Klootwijk is voor zijn programma De Wilde Keuken meermalen in Ierland geweest. ‘Ierse runderen eten gras van grond waarop alleen gras goed gedijt. Runderen zijn het beste middel om van gras een product te maken dat mensen kunnen eten. De dieren drinken weliswaar veel kostbaar water, maar dat valt in Ierland gelukkig met bakken uit de lucht en dat scheelt enorm op het gebied van waterverbruik.’

Reageer op dit artikel