nieuws

Lidl doet onderzoek naar ander kippenras

Nieuws

Lidl laat onderzoeken of in de winkel een ander kippenras moet worden verkocht. De supermarkt verkoopt nog steeds een ras dat bekend is als plofkip en daarop heeft Wakker Dier veel kritiek. Het ras kampt met kreupelheid, gewrichtspijn en kortademigheid.

Lidl doet onderzoek naar ander kippenras
Archief Vleesmagazine

Volgens Wakker Dier houdt Lidl zich niet aan de belofte om per 1 januari geen plofkip meer te verkopen. De supermarkt verkoopt volgens de organisatie alleen nog vlees van hennetjes, die weliswaar minder snel groeien, maar nog steeds van een ‘plofkipras’ zijn.  De haantjes uit hetzelfde nest worden bovendien wel snel vetgemest en elders verkocht. ‘Zo los je het plofkip-probleem niet op’, zegt Wakker Dier.

Verrast

Lidl is verrast door de kritiek, meldt de NOS. Volgens de supermarkt zijn er afspraken gemaakt over onder meer de maximale groei per dag, het aantal dieren per vierkante meter en de slachtleeftijd. Lidl zegt dat z’n kippen aan al deze eisen voldoen.

Toch laat de supermarktketen door de Wageningen Universiteit onderzoeken of het beter is om over te schakelen op een ander kippenras. Aan de kippenleveranciers heeft Lidl gevraagd wanneer die een ander ras zouden kunnen aanbieden.

Ook Albert Heijn en Jumbo beloofden te stoppen met plofkip. Die supermarkten houden zich wel aan de afspraken, zegt Wakker Dier.

Reageer op dit artikel