nieuws

Supermarkten verkopen veelal kooikonijn

Nieuws

In Nederlandse supermarkten ligt voornamelijk konijnenvlees uit kooien in Frankrijk, Hongarije en uit China, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Dirk en Dekamarkt vervangen per direct het kooikonijn door konijnen met een beter welzijn. Boni is de enige keten die deze Kerst geen konijn verkoopt.

Supermarkten verkopen veelal kooikonijn
Archief Vleesmagazine

Wakker Dier vroeg 17 supermarkten naar de herkomst van hun konijnenvlees. In Nederlandse supermarkten ligt voornamelijk konijnenvlees uit kooien in Frankrijk, Hongarije en uit China.

Beter Leven

Dirk en Dekamarkt hebben naar aanleiding van het onderzoek van Wakker Dier maatregelen genomen. Ze streven voor volgend jaar naar 1 ster Beter Leven als minimumnorm voor hun konijnenvlees. Boon en McD geven aan volgend jaar konijn uit het schap te halen. Coop, Deen, Hoogvliet, Jumbo, Poiesz, Spar en Vomar zeggen allemaal voor volgend jaar Kerst stappen te willen nemen om het welzijn van konijnen te verbeteren, maar welke stappen is niet duidelijk.

Keurmerk

Boon, Coop, Deen, Emté, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, MCD, Poiesz, Spar, Vomar en Plus verkopen deze Kerst nog konijnen uit kooien. Albert Heijn verkoopt volgens Wakker Dier konijnen uit ‘betere kooien’ volgens een eigen huisvestingssysteem. Aldi, Lidl, Dirk en Dekamarkt verkopen konijnen die op de grond worden gehouden. Jan Linders en Plus hebben naast kooikonijn, ook konijn met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming in het assortiment. Boni is de enige keten die deze Kerst helemaal geen konijn verkoopt. Nettorama wilde geen antwoord geven op de vragen van Wakker Dier.

A4’tje

Volgens Wakker Dier leven vrijwel alle geïmporteerde konijnen op draadgaas in traditionele kooien met net iets meer ruimte dan een A4’tje per konijn.

Reageer op dit artikel