nieuws

‘Effect afschaffen kiloknallers beperkt’

Nieuws

Het afschaffen van scherpe vleesaanbiedingen, in de volksmond kiloknallers, heeft slechts een ‘zeer beperkt’ effect op de prijs die boeren krijgen voor een kilo vlees.

‘Effect afschaffen kiloknallers beperkt’

Dat zegt universitair hoofddocent agrarische economie Jack Peerlings aan de Wageningen Universiteit in NRC Next. In een rubriek waarin meningen onder de loep worden genomen besteedt de krant vandaag aandacht aan de kritiek van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel op het PvdA-plan om vleesstunts tegen te gaan. Volgens het CBL ‘verdient de boer geen cent extra en krijgt het varken of de kip geen millimeter meer welzijn’.

Veel concurrentie

NRC Next legde deze stelling voor aan Peerlings. Die sluit zich aan bij het CBL dat stelt dat het meeste vlees naar het buitenland gaat, waardoor de prijsstelling voornamelijk Europees of op de wereldmarkt bepaald wordt. Bovendien worden lang niet alle onderdelen van de dieren die wel in Nederland blijven als stuntvlees (kiloknallers) verkocht. ‘De vleessector is geen florissante business. De prijzen zijn laag en staan altijd onder druk. Er is veel concurrentie.’

Grotendeels waar

Op basis van de uitspraken van Peerlings concludeert NRC Next dat de stelling van het CBL over kiloknallers ‘grotendeels waar’ is.

Eerder verschenen artikelen over dit onderwerp:

Reageer op dit artikel