nieuws

Consortium herkent zich niet in fraude-aantijging Parmaham

Nieuws

De echtheid van Parmaham ligt onder vuur, net als de leefomstandigheden en de herkomst van de varkens die voor de hammen worden gefokt. Ecostorm en Wakker Dier deden onderzoek naar beide zaken. Radar TV wijdde er deze week een uitzending aan.

Consortium herkent zich niet in fraude-aantijging Parmaham
Parmaham is minimaal twaalf maanden gerijpt en herkenbaar aan de Kroon. Foto: Henk Riswick

De verdenking is onder meer dat wordt gefraudeerd met de tatoeages op de varkens. Die van het originele land worden verwijderd en de varkens krijgen nieuwe, Italiaanse tatoeages, waarna ze worden gebruikt voor de productie van nep parmaham. Ook met het originele kroontjesstempel van Parmaham zou worden gefraudeerd, meldt Radar TV.

Volgens het Parmaham Consortium baseert het programma zich voornamelijk op geruchten en bevat het beschuldigingen zonder bewijs. ‘We ervaren dat als een aanval op zowel de reputatie van Parmaham als de gehele Italiaanse varkenshouderij, zonder dat het de publieke mening een dienst bewijst. Het Consortium ziet in het onderzoek weinig terug van de echte wereld van Parmaham en haar 150 producenten’, laat woordvoerder Jacques van der Bend weten.

Volgens hem garandeert Parmaham een betrouwbaar traceability-systeem.  Het Consortium is de overkoepelende organisatie die de kwaliteit van Parmaham waarborgt.

Onderzoek

Wakker Dier en het Engelse onderzoeksbureau Ecostorm bevroegen Italiaanse onderzoekers, politie, overheid, dierenwelzijnsactivisten, boeren, medewerkers van slachterijen en het Parmaham Consortium.

Volgens Wakker Dier wordt de naam Parma wel goed beschermd, maar zijn de Italianen voor de varkens zelf minder zorgzaam. Het lijkt slecht gesteld te zijn met de leefomstandigheden, volgens de organisatie behoren ze tot de slechtste in Europa.

Ondanks strenge controles zijn volgens Radar TV in het verleden ook geregeld varkens uit landen als Duitsland en Polen naar Italië gebracht om uiteindelijk verkocht te worden als originele Parmaham, meldt Radar. Europol heeft in het verleden meerdere organisaties opgerold die handelen in nep-parmaham. In juni 2015 nog heeft de Italiaanse politie een grote operatie opgerold waarbij ham uit Polen werd omgelabeld tot Italiaanse ham.

Herkomst

Italië heeft ongeveer 13 miljoen varkens. 30 procent hiervan zijn varkens die ze mesten voor de Parmahamproductie. In Noord-Italië zitten de meeste varkenshouderijen. In 2014 waren er 2.893 varkenshouderijen en 64 slachterijen speciaal voor Parmaham.

Volgens het onderzoek van Wakker Dier worden de varkens na 3 tot 4 weken weggehaald bij de moeder. De dieren zouden onder erbarmelijke omstandigheden worden gehouden. ‘Het Consortium van Parma zegt de zaak te controleren en hoge welzijnseisen te stellen, maar na inzage van de rapportages wordt hier zelden naar gekeken’, volgens Wakker Dier.

Het Consortium betreurt dat er pogingen worden gedaan om Parmaham  te imiteren of  illegaal gebruik te maken van de oorsprongsnaam. ‘Helaas gebeurt dit ook – zoals bij vele beroemde merken’, aldus Van der Bend. ‘Gelukkig ziet het controlesysteem van het Consortium hier samen met de nationale en internationale autoriteiten op toe.’Volgens Van der Bend richt het controlesysteem zich juist op het ontmaskeren van criminele activiteiten en het beschermen van de rechten van de consument.

Reageer op dit artikel