nieuws

Minder zout voorkomt tienduizenden hartinfarcten en beroertes

Nieuws

Door bewerkte voedingsmiddelen minder zout te maken of te vervangen door zoutarme alternatieven kunnen de komende jaren tienduizenden hartinfarcten en beroertes worden voorkomen. Dat stelt RIVM-wetenschapper Marieke Hendriksen in haar promotieonderzoek.

Minder zout voorkomt tienduizenden hartinfarcten en beroertes

Als voedselproducenten de helft minder zout zouden gebruiken, krijgen Nederlanders volgens Hendriksen bijna 40 procent minder zout binnen. Dat zou de komende twintig jaar bijna 30.000 hartinfarcten en ruim 53.000 beroertes schelen, schrijft de NOS op haar site.

Uit het onderzoek blijkt ook dat als Nederlanders hun huidige eten laten staan en vervangen door die alternatieven, scheelt dat eveneens tienduizenden hartinfarcten en beroertes.

Van al het zout dat Nederlanders binnenkrijgen, komt 80 procent uit bewerkte voedingsmiddelen. De rest voegen de consument zelf toe bij het koken. Alleen al uit bewerkte voedingsmiddelen krijgen Nederlanders gemiddeld meer zout binnen dan de aanbevolen maximale hoeveelheid van zes gram per dag.

Reageer op dit artikel