nieuws

Consumptie van vlees blijft toenemen

Nieuws

De wereldwijde consumptie van vlees blijft de komende tien jaar toenemen. Vooral in opkomende economieën zullen consumenten meer vlees gaan eten.

Consumptie van vlees blijft toenemen
Archief Vleesmagazine

Dat bleek vrijdag tijdens een congres in Frankrijk waarover het Belgische blad Knack schrijft. Tijdens het congres werden cijfers van de internationale voedsel- en landbouworganisatie FAO genoemd die uitgaan van een toename van 1,6 procent per jaar. De afgelopen vijftig jaar is het gebruik van vlees in de wereld zo’n beetje verdubbeld van 23,1 kilo vlees per jaar per persoon in 1961 naar 42,2 kilo anno 2011.

Toenemende welvaart

Hoewel de vleesconsumptie in welvarende landen de afgelopen jaren gedaald is, helpt dat op mondiale schaal niet veel. De toenemende welvaart in dichtbevolkte landen elders zorgt ervoor dat de totale consumptie blijft stijgen. Volgens landbouweconoom Erik Mathijs van de universiteit in Leuven is vleesproductie een belangrijke oorzaak van klimaatverandering en moet dit veel duidelijker worden in beleid. ‘De onderhandelingen (over de klimaataanpak) zullen noodzakelijk ook over het terugdringen van de vleesproductie en -consumptie moeten gaan.’

Reageer op dit artikel