nieuws

Onderzoek: 50.000 paarden verwerkt tijdens vleesschandaal

Nieuws

Tijdens het paardenvleesschandaal zijn 50.000 paarden in heel Europa verdwenen, meldt vaktijdschrift Boerderij op zijn website.

Onderzoek: 50.000 paarden verwerkt tijdens vleesschandaal
Archief Vleesmagazine

Het vlees van die dieren is zo goed als zeker verwerkt in hamburgers, kant-en-klaarmaaltijden en andere levensmiddelen, dat stelt Chris Elliot, hoogleraar voedselveiligheid aan het universiteit van Belfast. Die heeft in opdracht van de Britse regering het paardenvleesschandaal onderzocht.

Financiële crisis

Elliot denkt dat veel paarden werden geslacht, omdat de eigenaren na het uitbreken van de financiële crisis het houden ervan niet meer konden betalen. Hij waarschuwt dat dergelijke schandalen zo weer kunnen opduiken, schrijft Boerderij. ‘Dat 50.000 paarden zo maar kunnen verdwijnen, lijkt ongelofelijk, maar de schaal waarop bendes in de voedingsindustrie opereren is enorm. Voedselfraude is een goed georganiseerde en wereldwijde onderneming van bendes zoals de maffia en Amerikaanse drugkartels. Bij het paardenvleesschandaal liep het publiek geen gevaar, maar dat kan een volgende keer best eens anders uitpakken’, zegt Elliot.

Reageer op dit artikel