nieuws

Varkenshouders richten actiegroep op

Nieuws

Een groep varkenshouders heeft een nieuwe actiegroep opgericht die supermarkten, overheid en slachterijen gaat bewerken om te proberen een betere prijs te krijgen voor hun varkens.

Varkenshouders richten actiegroep op
Foto: archief Vleesmagazine

Dat meldt Boerderij.nl. De groep varkenshouders kwam afgelopen vrijdagavond bij elkaar in het Gelderse Lunteren. ‘We willen een eerlijke margeverdeling. Dat bereik je al als iedere schakel 10 procent krijgt. Als wij €5 per big meer krijgen en €13 tot €14 voor een vleesvarken zijn we tevreden’, aldus actiegroep woordvoerder Willy Wolfkamp tegen het agrarische vakblad.

Geen acties, maar brief

Voorlopig zijn er nog geen harde acties gepland. ‘We schrijven eerst een brief. Aan de slachterijen, de supermarkten en aan staatssecretaris Dijksma. Daarin vragen we of ze bereid zijn om tot een eerlijke verdeling van de marge te komen’, aldus Wolfkamp. Vooral in Frankrijk voerden varkensboeren de afgelopen weken fors actie.

Daling met 20 procent

De prijs van een vleesbig is afgelopen jaar met zo’n 20 procent gedaald. Een toename van het aanbod en het wegvallen van de vraag vanuit Rusland zijn hiervoor de belangrijkste redenen. Tegelijkertijd is de kostprijs voor Nederlandse varkenshouders juist gestegen, vooral door hogere prijzen voor mestverwerking.

Wolfkamp

In een eerder artikel van Vleesmagazine kon u al lezen dat Willy Wolfkamp zijn functie als NVV-voorzitter Salland neerlegde.

Reageer op dit artikel