nieuws

Actie bij slachtafvalverwerker beëindigd

Nieuws

De blokkade van slachtafvalverwerker Noblesse Proteïns door inwoners van Wijster (Drenthe) is vrijdag aan het eind van de ochtend opgeheven.

Actie bij slachtafvalverwerker beëindigd

Burgemeester Jan Broertjes van de gemeente Midden-Drenthe heeft de actievoerders toegezegd dat er een andere meetmethode komt om de stank die het bedrijf veroorzaakt, beter in kaart te brengen, zo meldde de gemeente vrijdag. Rond de slachtafvalverwerker worden vijf ‘elektronische neuzen’ geplaatst die 24 uur per dag metingen uitvoeren. Dat was voor de omwonenden voldoende om de blokkade van het bedrijf, onder meer met tractoren, te beëindigen. De actievoerders klagen al lange tijd over de lijkengeur die het bedrijf verspreidt en zeggen dat ze hun huizen leefbaar moeten houden ‘met luchtverfrissers en spuitbussen’.

Ze eisten een betere meetmethode van de stankoverlast en gingen donderdagavond over tot een blokkade van Noblesse Proteïns. Het bedrijf is al meerdere keren gemaand om iets te doen tegen de stankoverlast, aldus een woordvoerster van de gemeente Midden-Drenthe. Onlangs legde de gemeente Noblesse Proteïns een dwangsom op van 50.000 euro per week. Als dat geen of onvoldoende resultaat oplevert, dreigt sluiting van een deel van de productie. Die maatregel blijft onverkort van kracht, aldus een woordvoerster van de gemeente. (Bron: ANP)

Reageer op dit artikel