nieuws

Aandacht nodig voor kippentransport naar slachterij

Nieuws

Controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zouden meer moeten letten op kippentransporten naar de slachterij. Dat stelt Wakker Dier na onderzoek waaruit blijkt dat jaarlijks een miljoen kippen sterven tijdens het transport.

Aandacht nodig voor kippentransport naar slachterij

Volgens Wakker Dier is er sprake van ernstig dierenleed, omdat de welzijnswetgeving structureel wordt overtreden en de NVWA niet genoeg ingrijpt. Kreupele kippen gaan bijvoorbeeld gewoon op transport, terwijl dat niet mag. Bovendien zouden de kippen gebroken of gekneusde vleugels oplopen als ze gevangen worden in de stal.

De NVWA laat in een reactie weten dat er dit jaar 131 controles op het vervoer van pluimvee zijn uitgevoerd en daarbij zijn 24 overtredingen geconstateerd. Zo was het papierwerk niet in orde en werd 12 keer overbelading vastgesteld. Na signalen over misstanden is in juli onderzoek gedaan naar het vangen van vleeskuikens, waarbij een gering aantal bloeduitstortingen, beknelde poten en vleugels werd vastgesteld. Dit jaar volgt eenzelfde onderzoek bij legkippen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel