nieuws

Noren willen importheffing op vlees verhogen

Nieuws

De Noorse regering wil de importheffing op vlees, kaas en enkele andere levensmiddelen verhogen. Het land koerst daarmee af op een ruzie met de Europese Unie.

Noren willen importheffing op vlees verhogen

Minister Trygve Slagsvold (Landbouw) zei tegen omroep NRK dat zijn land geen andere keus heeft, om de eigen Noorse boeren te beschermen tegen de concurrenten uit de EU, schrijft De Telegraaf. De verhoging moet in 2013 ingaan. De Europese Commissie heeft al geprotesteerd bij de Noorse autoriteiten. Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar heeft wel bepaalde handelsafspraken met de EU.

Volgens CDA-Europarlementariër Esther de Lange loopt de export van Nederlandse kaas naar Noorwegen gevaar. Uit een berekening van het Deense ministerie van Economische Zaken blijkt dat de belasting op kan lopen van 4 tot 40 euro op een kilo geïmporteerde kaas.

De Noorse regering hoopt dat de Noorse boeren de komende jaren twintig procent meer levensmiddelen produceren. Met een hogere importheffing worden de buitenlandse producten duurder, is de gedachte. Nu nog haalt Noorwegen jaarlijks onder meer 11.000 ton uit het buitenland, waarvan 6.000 ton uit Denemarken.

Reageer op dit artikel