nieuws

Ex directeur Weyl geeft ook overtreding vervoersregels toe

Nieuws

Naast fraude heeft de ex directeur van Weyl ook toegegeven dat er gesjoemeld werd met de vervoersregels.

Ex directeur Weyl geeft ook overtreding vervoersregels toe

De rechter in Almelo komt over drie weken met het vonnis in een tweede strafzaak tegen de voormalige directeur van de failliete rundveeslachterij Weyl in Enschede. De directeur wordt verdacht van overtreding van vervoersregels. Die regels waren ingesteld na de MKZ- en BSE-crisis om verspreiding van besmettelijke dierziektes tegen te gaan.

Het Openbaar Ministerie verwijt de voormalige directeur en zijn broer dat ze in 2009 tijdelijk grote aantallen runderen stalden bij bedrijven in Heino, Oldenzaal en Brakel voordat ze geslacht werden. De officier van justitie meent dat directeur Frank W. en zijn broer, die als inkoper voor het bedrijf werkte, daar toch opdracht voor gaven. Zij zouden dat gedaan hebben om zo een continue aanvoer te hebben van runderen waardoor de slachterij door kon werken.

 

‘Slechts 1 keer’

Volgens de directeur heeft hij slechts 1 keer een vrachtwagen koeien laten stallen bij een veehouder omdat er een stroomstoring bij de slachterij was. Op dat moment moesten de dieren langer in de vrachtwagen staan dan toegestaan was. Er werden wel vaker koeien gestald bij veebedrijven, maar dat was niet in zijn opdracht zegt W.. De koeien waren eigendom van een veehandelaar die de beesten zonder afspraak aanvoerde.

Werkstraf geëist

Tegen voormalig directeur Frank W. is een voorwaardelijke werkstraf van 120 uur geëist, zijn broer hoorde een zelfde eis, maar dan onvoorwaardelijk. Over drie weken komt de rechter met het vonnis in die zaak. Dan is ook de uitspraak in de grote fraudezaak, waarin maandag 8 maanden cel geëist werd. Beide broers  worden verantwoordelijk gehouden voor een tekort van 129 miljoen euro.

Reageer op dit artikel