nieuws

Biovlees niet bewezen gezonder

Nieuws

Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat biovlees gezonder, veiliger en milieubewuster is. Het microbiologisch risico zou bij biologische boeren wel eens groter kunnen zijn.

Biovlees niet bewezen gezonder

Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Gent en de University of Arkansas in het boek Organic Meat Production and Production zo meldt het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (VILT). Het blijkt moeilijk om eenduidige uitspraken te doen over de voedselveiligheid en milieu-impact van biologisch vlees ten opzichte van gangbaar vlees. Zo zijn studies die de voedselveiligheid van gangbaar en biologisch vlees vergelijken soms tegenstrijdig, stelt Ellen van Loo van de Universiteit Gent.

De biologische veehouderij creëert mogelijk een groter microbiologisch risico, hoewel de consument gelooft dat biovlees veiliger is. ‘Dat biovlees vaker dan gangbaar vlees drager kan zijn van bacteriën en de dieren minstens zo vaak getroffen worden door virussen, is het gevolg van de beperkingen op het gebruik van antibiotica, de uitgebreide tijd die de dieren buiten spenderen (meer ziekten die overgaan van wilde dieren op landbouwdieren) en de vaak kleinere verwerkingsfaciliteiten.’ Bron: De Standaard

Reageer op dit artikel