nieuws

Ton Cooymans: ‘Er is hier geen ziek paard geslacht

Nieuws

De inval van de NVWA heeft een grote indruk gemaakt bij Cooymans Vlees. Waar het gerucht van de zieke, geslachte paarden vandaan kwam weet eigenaar Ton Cooymans niet. ‘Maar laat ik voorop stellen dat hier nooit één ziek paard is geslacht.

Ton Cooymans: ‘Er is hier geen ziek paard geslacht

Na een groot onderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoopt Cooymans deze week uitsluitsel te krijgen of hij ook weer paarden mag slachten. Het bedrijf kreeg op dinsdag 14 augustus haar erkenningen terug en mocht weer runderen en varkens slachten. De voorzieningenrechter heeft geconcludeerd dat het Ministerie van Economische Zaken en Landbouw niet kon aantonen op grond waarvan de uitsnij- en slachterkenning voor runderen en varkens werd ingetrokken. De paardenslacht ligt momenteel nog stil.

‘Er heeft de afgelopen weken een groot onderzoek plaatsgevonden en wij hebben onze goeie wil getoond. We hebben niks te verbergen en we hebben open kaart gespeeld. Er is hier nooit een ziek paard geslacht, ieder paard is voor de slacht gecontroleerd door een dierenarts van de NVWA. Dat de rechter ons gelijk heeft gegeven zegt mij genoeg, ik ga er daarom vanuit dat ik binnen afzienbare tijd weer paarden mag slachten.’

Op 7 augustus deed de NVWA een inval bij het bedrijf en werd de slachterij stilgelegd. Reden voor de inval was dat het bedrijf zou sjoemelen met paardenpaspoorten en zieke dieren zou hebben geslacht.

Reageer op dit artikel