nieuws

Dierenkwelling in biologisch slachthuis (video)

Nieuws

In Groot-Brittannië zijn beelden opgedoken van dieren die gruwelijk worden behandeld in – notabene- een biologische slachterij.

Dierenkwelling in biologisch slachthuis (video)

De slachterij, Tom Lang Ltd., is – ironisch genoeg – in het verleden voor zijn humane slachtmethoden met een ‘gouden standaard’ gecertificeerd door de Britse Soil Association. Deze organisatie propageert biologische landbouw.

Camera’s

De beelden die op internet zijn gezet, zijn gemaakt door de dierenrechtenorganisatie Animal Aid. Zij plaatsen camera’s in de slachterij en schoten in twee weken tijd, veertig uur film.Op de beelden is onder meer te zien hoe schapen en varkens, soms wel tientallen malen, worden geslagen en geschopt en dieren zonder verdoving de keel wordt doorgesneden.

Verdoven

In Groot-Brittannië moeten dieren eerst worden verdoofd en binnen vijftien seconden daarna worden gedood. Wanneer deze periode overschrijdt, bestaat de kans dat het dier weer bij bewustzijn komt.

Op de beelden is echter te zien hoe een schaap na de verdoving nog bijna een minuut ondersteboven, aan één been hangt voor zij wordt gedood. Als het begint te spartelen wordt de keel doorgesneden.

Geschorst

De Meat Hygiene Service, die Britse slachthuizen controleert, heeft drie slachters onmiddellijk geschorst. Verder worden bewijzen verzameld om een strafrechtelijk onderzoek te starten.

Een woordvoerder van het bedrijf zegt in de Daily Mail dat het bedrijf niet wist dat sommigen van het personeel dieren op deze wijze behandelden. ‘We waren geschokt toen we de beelden zagen.’ Ook zegt hij het vreemd te vinden dat de dierenarts van de MHS, die dagelijks aanwezig is in het slachthuis, dit niet heeft gezien of gemeld.

België

In België ontstond eind november veel ophef toen dierenrechtenorganisatie Gaia undercoverbeelden naar buiten bracht over wantoestanden in halal-slachterijen. In België dreigt mede daardoor een verbod op ritueel slachten.


Kijk hier naar de
verkorte versie (5 min.) van de filmbeelden

Kijk hier naar de lange versie (25 min.) van de filmbeelden

Lees ook:
Gruwel in Belgische slachterijen (foto’s en filmpje) (26 november 2009)
Verbod rituele slacht in België op komst (16 december 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over dierenleed
Alle berichten over biologisch vlees

Reageer op dit artikel