nieuws

Column Gevild: Lakse Britten

Nieuws

Opnieuw is vorige maand vlees van een ongeteste koe van negen jaar oud in het Britse consumptiekanaal terechtgekomen. Aldi in Engeland verkocht delen van het vlees als gehakt onder het merk Husseys Bakery. Andere vleesdelen werden geëxporteerd en de lever van het dier kwam in Nederland terecht. Geen paniek, riep de FSA en ook onze […]

Opnieuw is vorige maand vlees van een ongeteste koe van negen jaar oud in het Britse consumptiekanaal terechtgekomen.

Aldi in Engeland verkocht delen van het vlees als gehakt onder het merk Husseys Bakery. Andere vleesdelen werden geëxporteerd en de lever van het dier kwam in Nederland terecht. Geen paniek, riep de FSA en ook onze eigen VWA. De kans dat het dier BSE had, is zeer klein. Gaat u maar weer rustig slapen.

Aan de lopende band
Ik niet. Ik heb er namelijk even de website van de Food Standars Agency op nageslagen en wat blijkt? Vlees van ongeteste runderen, ouder dan dertig maanden, lijkt bij onze overzeese buren tegenwoordig aan de lopende band in de voedselketen terecht te komen.
Dit soort ‘incidenten’ kwamen dit jaar ook al voor in februari en januari van dit jaar. In november 2007 gebeurde het zelfs twee keer bij in totaal drie runderen en in augustus, juli én januari vorig jaar zijn in Groot-Brittannië ook ongeteste koeien geslacht en verwerkt voor de vleesconsumptie. In 2006, het jaar dat de grenzen weer openden voor Brits rundvlees gebeurde het één maal en wel in december.

Lobby!
Sorry hoor, maar hebben we het hier niet over hetzelfde land dat het vuur uit zijn sloffen heeft gerend om vlees uit Brazilië te weren? Britse boeren riepen toch om het hardst dat vlees uit Brazilië (waar overigens nog nooit BSE is vastgesteld…) gevaarlijk zou zijn omdat het wel eens mkz naar ons toe zou kunnen brengen?
Lekkere praatjes, voor een land dat zo laks omgaat met zijn BSE-testen op slachtvee. Als ik een Nederlandse importeur zou zijn van Braziliaans vlees, of een fabrikant die afhankelijk is van vlees uit Brazilië, zou ik maar snel een lobby op touw zetten in Brussel. Europese mensenlevens lopen gevaar!

De kans dat wij BSE-vlees uit Groot-Brittannië krijgen te eten is immers groter dan mkz-vlees uit Brazilië op je bord…

Terug naar alle columns

Reageren? Mail naar:
Caroline.van.der.plas@reedbusiness.nl

Reageer op dit artikel