nieuws

Meesterslagers verdiepen zich in asperges

Nieuws

HALSTEREN – De leden van Nederlandse Vereniging van Meesterslagers hebben eind mei een themadag gehouden over asperges.

Meesterslagers verdiepen zich in asperges

HALSTEREN – De leden van Nederlandse Vereniging van Meesterslagers hebben eind mei een themadag gehouden over asperges.

Daarvoor werd een bezoek gebracht aan de aspergeteler Kees van Tiggelen uit Halsteren. Zijn asperge, een erkend streekproduct, staat bekend onder de naam De Brabantse Wal.

De aanwezige leden kregen uitleg over de teelt, de specifieke kenmerken, de diversiteit en de verwerking van asperges. In de productieruimte werd getoond hoe de asperges op verschillende manieren verwerkt worden. Er werd een demonstratie gegeven van de aspergesorteermachine en de schilmachine.
 

Daarna werd een bedrijfsbezoek gebracht aan een van de aangesloten leden, Keurslager Frank van de Zande uit Halsteren.  Frank en Marleen Van der Zande spelen in op het aspergeseizoen en werken intensief samen met Van Tiggelen. Slager en aspergeteler verwijzen klanten naar elkaar en adviseren veel. ‘Asperges zijn niet alleen lekker bij de zelf gemaakte gekookte ham, maar ook bij een biefstukje of een stukje lamsvlees. Als je lokaal zo samenwerkt, genereert dat op beide plekken extra klanten,’ stelt Marleen Van der Zande.

Aan het begin van de avond werd een bezoek gebracht aan restaurant Moerstede in Bergen op Zoom.

Onder begeleiding van de kok konden de Meesterslagers in de keuken diverse voorgelegde aspergerecepten uitwerken, met verrassende variaties als een aspergebonbon, aspergemousse en gegrilde asperges tot gevolg. Aan het kokkerellen was een wijnproeverij gekoppeld. De avond werd afgesloten met een meergangendiner van de door de leden bereide gerechten. Deze themadag was bedoeld om meer kennis te verkrijgen over de asperges en de culinaire toepassingen ervan.  

Reageer op dit artikel