nieuws

Vion: Werkwijze ‘op hoog niveau

Nieuws

BOXTEL – De werkwijze in Vion-slachterijen ten aanzien van dierenwelzijn wordt op een hoog niveau uitgevoerd. Dat zegt Vion-woordvoerder Marc van der Lee tegen Meatandmeal.nl.

Vion: Werkwijze ‘op hoog niveau

BOXTEL – De werkwijze in Vion-slachterijen ten aanzien van dierenwelzijn wordt op een hoog niveau uitgevoerd. Dat zegt Vion-woordvoerder Marc van der Lee tegen Meatandmeal.nl.

Dit hoge niveau blijkt volgens hem uit een recente beoordeling door een expert van de universiteit van Bristol. Van der Lee reageert op aantijgingen van Varkens in Nood, die stelt dat varkens bij Vion door de CO2-verdoving onnodig lijden en dat Vion in strijd met de wet handelt.

‘De methode van CO2-verdoving die we in Boxtel toepassen is, naast de elektrische verdoving, de enige binnen Europa toegestane methode om varkens te verdoven’, stelt Van der Lee.

In groepen verdoven
‘Verdoving met gas heeft enkele voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat dieren in groepen kunnen worden verdoofd. Dieren hoeven niet individueel te worden gefixeerd, daardoor is de stress voor het verdoven minder.’

De expert stelde volgens Van der Lee, dat CO2 een prikkelend gas is, maar dat dit nadeel niet opweegt tegen het nadeel van elektrische verdoving.

Capaciteit geen argument
De slachtcapaciteit in Boxtel is, volgens Van der Lee, geen argument om daar CO2-verdoving toe te passen, zoals wél wordt gesuggereerd. ‘Met beide verdoofsystemen kunnen vergelijkbare aantallen varkens worden verdoofd. In Boxtel zijn twee lijnen met een eigen verdover operationeel.’

Dat Varkens in Nood een oud filmpje gebruikt, is volgens de Vion-woordvoerder ‘voor hun rekening en verantwoordelijkheid’. ‘Wij richten ons met ons kwaliteitsbeleid, waarvan dierenwelzijn een integraal onderdeel is, op wetenschappelijk onderzoek en feitelijke informatie. Dat is zeker bij dit soort gevoelige onderwerpen noodzakelijk.’

Bekijk de videobeelden hier

 

Lees ook:
‘Uitkomst onderzoek verdoven voor 1 april’ (30 januari 2009)
CO2-filmpje Varkens in Nood blijkt 20 jaar oud  (29 januari 2009)
Varkens in Nood eist actie tegen Vion (fotoverslag) (28 januari 2009)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over verdoven met CO2
Alle berichten over Vion

Reageer op dit artikel