nieuws

CO2-filmpje Varkens in Nood blijkt 20 jaar oud

Nieuws

AMSTERDAM – De beelden die Varkens in Nood op internet heeft gezet over verdoving van varkens met CO2 en waarmee de organisatie Vion wil aanpakken, blijken 20 jaar oud te zijn.

CO2-filmpje Varkens in Nood blijkt 20 jaar oud

AMSTERDAM – De beelden die Varkens in Nood op internet heeft gezet over verdoving van varkens met CO2 en waarmee de organisatie Vion wil aanpakken, blijken 20 jaar oud te zijn.

Dat heeft voorzitter Hans Baaij van Varkens in Nood tegenover Meatandmeal.nl bevestigd. ‘Een deel van de beelden is 20 jaar oud, een deel tien jaar oud’, aldus Baaij.

De stokoude beelden waren voor de Partij voor de Dieren zogenaamd aanleiding een spoeddebat aan te vragen over de wijze van verdoven in Nederlandse slachterijen. Dat debat dient waarschijnlijk volgende week. Grote partijen als CDA en PvdA voelen overigens niets voor zo’n debat. GroenLinks en de SP wel.

Website
Op de website van Varkens in Nood wordt géén melding gemaakt van het feit dat het hier om oude beelden gaat. De kijker kan daardoor denken dat het om pas gemaakte beelden gaat. 

Lichte dosis
Bovendien kregen de varkens in het filmpje een lichte dosis Co2 toegediend, meldt een lezer van Fooodlog.nl. ‘Omdat ze ook weer wakker moeten worden. De varkens die geslacht worden krijgen een flinke dosis omdat wakker worden daarin geen rol speelt. En met een flinke dosis CO2 gaat het dus ook sneller. En snelheid is cruciaal of een doding methode diervriendelijk is of niet.’

Schokkend
Varkens in Nood brengt het – zonder op bovenstaande argumentatie in te gaan – op zijn eigen website zo: ‘Drie dierenbeschermingsorganisaties hebben met hulp van de bedwelmingsexpert dr. Hoenderken "de hand weten te leggen" op schokkende videofragmenten die zijn gemaakt tijdens een wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Zürich.’

Stemmingmakerij
Baaij ontkent tegenover Meatandmeal.nl dat er van stemmingmakerij sprake is. ‘Het is niet relevant om te vermelden hoe oud de beelden zijn. CO2 blijft CO2, ook na twintig jaar.

Dat het wellicht voor de zuiverheid en duidelijkheid naar de kijker toe, beter is wél te vermelden dat het om oude beelden gaat, is Baaij het niet mee eens. ‘Varkens die op deze manier worden bedwelmd, leden toen en lijden nu nog steeds onnodig.’

Geoorloofd
Bovendien vindt Baaij gebruik van oude beelden geoorloofd omdat er geen recente beelden voorhanden zijn. ‘Die worden achtergehouden door Vion.’ Dat het welzijn van varkens in houderijen en slachterijen in de afgelopen 20 jaar toch aanzienlijk is verbeterd, bestrijdt de varkensclub-voorman. ‘Er is helemaal niets verbeterd.’

Varkens in Nood is al sinds 2006 in de weer om de verdovingsmethode te verbieden. Zonder resultaat overigens.

Voorkeur
Volgens onderzoeker Bert Lambooij van Animal Sciences Group kleven echter ook aan de elektrische verdovingsmethode, waarvoor Varkens in Nood pleit, verschillende voor- en nadelen. Hij kan geen voorkeur uitspreken voor de ene of de andere methode.

Bekijk de videobeelden hier

Stem ook mee met onze nieuwe stelling:
‘De Nederlandse vleessector moet geld uittrekken voor de oprichting van een nieuw vleespromotie- en informatiebureau.’ Klik hier om naar onze stelling te gaan en mee te stemmen

Lees ook:
‘Uitkomst onderzoek verdoven voor 1 april’ (30 januari 2009)
Vion: Werkwijze ‘op hoog niveau’ (30 januari 2009)
Varkens in Nood eist actie tegen Vion (fotoverslag) (28 januari 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over CO2 verdoving
Alle berichten over Varkens in Nood

Reageer op dit artikel