nieuws

Van der Schoot halve eeuw beenhouwer

Nieuws

SLAGERSWERELD – De Vughtse keurslager Tiny van der Schoot (66) vierde deze maand dat hij een halve eeuw behoort tot het aloude gilde der beenhouwers.

SLAGERSWERELD – De Vughtse keurslager Tiny van der Schoot (66) vierde deze maand dat hij een halve eeuw behoort tot het aloude gilde der beenhouwers.

‘Ik ben er een beetje trots op, want ik ben inderdaad de laatste van die oude generatie die nog aan huis slachtte en alles ambachtelijk vervaardigde,’ laat hij het Brabants Dagblad weten. Vught kende rond de jaren vijftig nog achttien slagers. Op de fiets, wat later met de bromfiets, werden boeren uit de omgeving bezocht waar varkens of koeien te koop werden aangeboden.

Slachtvee
Ook op de Bossche veemarkt werd slachtvee aangekocht. Achter de winkel was de slacht, soms wel 25 varkens op een avond. ”s Maandags werden varkens geslacht die dan dinsdag naar voren werden gebracht om in de etalage te hangen. Woensdag was de slachtdag voor koeien. Voor de ramen hingen dan halve varkens en kwart runderen’, aldus de beenhouwer die op 16-jarige leeftijd in de leer ging bij zijn vader.

Het was Tinus van der Schoot die in 1935 startte met de slagerij aan de Sint-Elisabethstraat. Zoon Tiny ging vanzelfsprekend ook in de zaak: ‘Daar is nooit een discussie over geweest. Ik slaagde voor de Mulo en mijn middenstand en op de maandag erna begon ik in de winkel.’

Reageer op dit artikel