nieuws

Slagerij Kaayk geeft live slachtdemonstratie

Nieuws

SLAGERSWERELD – Bennie Alders van Slagerij Kaayk uit Etten heeft maandagochtend 18 juni een live demonstratie gegeven van het slachten van een rund.

SLAGERSWERELD – Bennie Alders van Slagerij Kaayk uit Etten heeft maandagochtend 18 juni een live demonstratie gegeven van het slachten van een rund.

Toeschouwers waren 15 leerlingen van de koksopleiding van het Graafschap College in Doetinchem. Alders: ‘We hebben het dier opgehaald uit de stal en vervolgens geslacht en onthuid. Tijdens de slacht heb ik verteld waar ik als slager op let; zoals ras, leeftijd en gewicht. De leerlingen stonden eerst van een afstandje toe te kijken, maar ze kwamen steeds dichterbij. Af en toe ging er eentje naar buiten om een frisse neus te halen.’
Wat kan ik met vlees?’

Ik heb ze verteld waar de biefstuk zit, de rosbief, de entrecote et cetera. Hier werd het voor hen natuurlijk helemaal interessant. Belangrijk voor hen is natuurlijk te weten wat je met het vlees kunt.’ Hier haakt ook docent Frank Sprenkeler op in als hij praat over het belang van dit bedrijfsbezoek. ‘Vlees is nu voor de leerlingen minder abstract. In de leerbedrijven zien ze van alle soorten vlees langskomen, maar waar komt dat nu vandaan? Dat doel hebben we zeker bereikt.’
Twee maanden geleden sneed Alders op school al halve varkens uit. ‘De leerlingen volgen een project over vlees. Mijn zoon zit in die horecaklas en zijn docent heeft gevraagd of ik niet eens iets kon laten zien.’ Stiekem hoopte Alders nog wel dat er een leerling over zou stappen naar de slagerij. ‘Ik dacht: als er iemand tussen zit die geen kok wil worden, kan hij wel bij mij komen. Wij hebben een gebrek aan leerlingen.’
Frank Sprenkeler wil het bedrijfsbezoek aan de slagerij graag tot een vast onderdeel maken van de opleiding.

Reageer op dit artikel