nieuws

Slager Verhoef eindelijk vrij op zondag

Nieuws

ALMERE – Slager Cor Verhoef slaakt een zucht van verlichting. Dit kabinet pakt eindelijk de koopzondag aan. ‘Het is voor ons gewoon niet vol te houden’, zegt hij. Zijn slagerij staat in Almere, de stad die beroemd en berucht is om zijn wekelijkse zondagsopening.

ALMERE – Slager Cor Verhoef slaakt een zucht van verlichting. Dit kabinet pakt eindelijk de koopzondag aan. ‘Het is voor ons gewoon niet vol te houden’, zegt hij. Zijn slagerij staat in Almere, de stad die beroemd en berucht is om zijn wekelijkse zondagsopening.

Almere heeft zichzelf uitgeroepen tot toeristisch gebied. Daardoor mogen de winkels volgens de Winkeltijdenwet 52 zondagen per jaar open zijn. Maar Verhoef houdt de deuren van zijn slagerij op deze dag gesloten. ‘Elke zondag open kan ik niet bolwerken. Ik heb de financiële ruimte niet om extra personeel aan te nemen, dus zou ik zelf elke dag moeten werken. Maar ik heb ook rust nodig’, laat hij BN De Stem weten

Aanscherping
De werkgeversorganisatie juicht het toe dat minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) in de ministerraad aanscherping van de koopzondag bespreekt. Alleen toeristische centra mogen hun winkels 52 zondagen open hebben. Het aantal koopzondagen in de buitenwijken wordt net als in niet-toeristische gemeenten beperkt tot twaalf per jaar. Het begrip ‘toeristisch’ moet daarbij helder worden gedefinieerd.

CNV-bestuurder Geert Rijzinga: ‘Twaalf koopzondagen zijn meer dan genoeg, de winkeltijden zijn al enorm verruimd. Laat de zondag een rustdag zijn voor de bevolking en personeel.’

Hoe gemeenten nu omgaan met de openstelling op zondag, is volgens secretaris Eus Peters van de Nationale Winkelraad een gotspe. De Nationale Winkelraad is onderdeel van werkgeversorganisatie MKB Nederland en vertegenwoordigt ruim twintig branches in de detailhandel. ‘In Almere staat een Bastionhotel, maar dat maakt het nog geen toeristische trekpleister’, zegt Peters.

Reageer op dit artikel