nieuws

Siepeltjespot

Nieuws

Slagerij Gerard Koekman uit Nieuwegein won met de Siepeltjespot de eerste prijs voor de beste ovenschotel tijdens de Jaarvergadering van het Worstmakersgilde op 17 januari. Koekman vond het recept van de Siepeltjespot in een oud boekje bij de Cranberryschuur op Terschelling. ‘We hebben het eerst thuis een aantal jaren gegeten en daarna pas gemaakt voor de verkoop.

Slagerij Gerard Koekman uit Nieuwegein won met de Siepeltjespot de eerste prijs voor de beste ovenschotel tijdens de Jaarvergadering van het Worstmakersgilde op 17 januari. Koekman vond het recept van de Siepeltjespot in een oud boekje bij de Cranberryschuur op Terschelling. ‘We hebben het eerst thuis een aantal jaren gegeten en daarna pas gemaakt voor de verkoop.

 

Gerard Koekman verkoopt dagelijks zo’n twaalf verschillende maaltijden in zijn slagerij in Nieuwegein. De maaltijden worden gemaakt door kok Antoine Slingerland. Het assortiment wisselt regelmatig. ‘We doen eigenlijk steeds meer in maaltijden’, zo vertelt de slager. ‘Oudere mensen en de jongeren zijn de belangrijkste afnemers. Een gezin met vijf kinderen koopt niet zo snel een kant-en-klare stamppot. Die maken ze zelf.’

De cranberrycompote die we gebruiken, komt nog altijd van Terschelling. Klanten reageren er leuk op. Zeker in het begin werden ze nieuwsgierig vanwege de naam.’Koekman verkoopt zo’n tien kilo per week voor € 9,80 per kilo.

Ingrediënten

  • 200 gram aardappelpuree
  • 10 gram roomboter
  • 350 gram half-om-halfgehakt, één keer gedraaid
  • 150 gram gesnipperde uien
  • 100 gram mager rookspek
  • 100 gram cranberrycompote (geen jam)
  • 100 gram gesneden wijnzuurkool
  • peper en zout naar smaak

Bereiding
Koekman gebruikt een lasagneschaal voor het maken van deze ovenschotel. De hoeveelheid ingrediënten is afhankelijk van de grootte van de ovenschaal.

Vul de schaal met een laag aardappelpuree. Rul het gehakt, bak de spekjes uit en bak de uien. Deze drie ingrediënten mixen, op smaak brengen met peper en zout en over de aardappelpuree verdelen. Hierop eerst een laagje gesneden wijnzuurkool aanbrengen en een laagje cranberrycompote.
Als laatste een laag aardappelpuree opspuiten.

Dertig minuten in de oven op 160° Celsius met veertig procent vocht.

 

Reageer op dit artikel