nieuws

Menno Hoekstra geeft zelf slachten niet op

Nieuws

Ambachtelijke slager Menno Hoekstra uit Anjum heeft een nieuwe slachtplaats geopend in Dokkum. Hij slachtte voorheen achter zijn winkel, maar de slachtplaats daar werd te klein en voldeed niet meer aan de huidige eisen. ‘Stoppen met zelf-slachten was geen optie voor mij. Ik vind slachten het leukste van het slagersvak.

Menno Hoekstra geeft zelf slachten niet op

ANJUM – Ambachtelijke slager Menno Hoekstra uit Anjum heeft een nieuwe slachtplaats geopend in Dokkum. Hij slachtte voorheen achter zijn winkel, maar de slachtplaats daar werd te klein en voldeed niet meer aan de huidige eisen. ‘Stoppen met zelf-slachten was geen optie voor mij. Ik vind slachten het leukste van het slagersvak.

Voordeel is dat je precies weet waar je vlees vandaan komt. Ik zoek de dieren zelf uit, slacht ze en verwerk alles in de worstmakerij. Deze zit nog achter de winkel in Anjum. We slachten varkens, lammeren en runderen. Nu alleen nog op de maandag, maar ik wil het meerdere dagen gaan doen. Ik doe nu al wel veel slachtingen voor veehouders. Dit aantal groeit behoorlijk. Er zijn steeds minder slagers die zelf slachten.’ Hoeveel dieren Hoekstra slacht per week wil hij niet kwijt. ‘Dat wisselt. De ene week is de ander niet,’ zegt de Fries.

 

Randje vet
Menno Hoekstra gebruikt zelf voor zijn winkel gewoon jonge zwartbonte koeien, met een klein randje vet. ‘Dikbillen zijn vaak magerder en daarom te droog. Vet brengt smaak. Mijn klanten willen dat randje vet graag. Vandaar.’

 

Reitse Spanninga, dé bekende Friese TV-kok opende de slachtplaats eind november. Hij sneed een groot stuk spek door waarin de sleutel verstopt zat. Aansluitend hield Hoekstra een open huis waar zo’n 800 mensen op af kwamen.

De slager is ruim vier jaar bezig geweest met de ontwikkeling en bouw van de slachtplaats.
 

 

Foto: Martin Sandburg, Penn Communicatie

Reageer op dit artikel