nieuws

Energiebesparen: koelapparatuur

Nieuws

SLAGERSWERELD – De kosten voor energie blijven stijgen. Reinig regelmatig de condensors en verdamperplaten van de koelapparatuur om zo te besparen op energiekosten.

SLAGERSWERELD – De kosten voor energie blijven stijgen. Reinig regelmatig de condensors en verdamperplaten van de koelapparatuur om zo te besparen op energiekosten.

Werking koel- en vriesinstallaties
Het koelsysteem van koel- en vriesinstallaties bestaat uit een buizenstelsel, waarin een vluchtige vloeistof circuleert. In de verdamperplaten verdampt deze vloeistof. Verdamping gaat gepaard met warmteonttrekking aan de omgeving. Hierdoor wordt de inhoud van koel- en vriesapparatuur koud. De damp belandt vervolgens bij een compressor aan de buitenkant van het koelsysteem. De compressor perst het gas samen, zodat het condenseert en er warmte vrijkomt. Een smalle buis transporteert de vloeistof weer naar de verdamper en het koelproces begint opnieuw.

Verminderde werking door stof en ijs
Een laag rijp of ijsaanslag op verdamperplaten werkt isolerend. De vloeistof verdampt minder snel, waardoor het koelsysteem langer moet draaien om op temperatuur te blijven. Bij een koelkast voor huishoudelijk gebruik zorgt een laagje rijp van 2 millimeter al voor 10 procent meer energieverbruik! (bron: Energiecentrum)
Hetzelfde, maar dan omgekeerd, geldt voor de condensors. Als deze onder een laagje stof zitten, vermindert de overdracht van warmte. Onder normale bedrijfsomstandigheden hoort u de motor van koel- en vriesinstallaties een kwart tot een derde van de tijd draaien. Bij ijsvorming en/of stofafzetting loopt de draaitijd van de motoren op. In ernstige gevallen zelfs tot 100% van de tijd. Natuurlijk gaat dit ten koste van de levensduur van de motoren. Bovendien lukt het de koelapparatuur op een gegeven moment niet meer om de wettelijk vereiste temperatuur te halen.

Tips:
– Zorg ervoor dat de verdamperplaten ijsvrij zijn en de condensors stofvrij. Ontdooi een keer extra handmatig, als dit nodig is.
– Laat de koelapparatuur jaarlijks onderhouden door een erkend koeltechnisch installateur.

Met dank aan het Nederlands Bakkerij Centrum en het Energiecentrum.

Reageer op dit artikel