nieuws

‘De beste ossenworst van Amsterdam

Nieuws

SLAGERSWERELD – Er wordt beweerd dat slager Herman De Wit de beste ossenworst van Amsterdam maakt. ‘Maar dat zeg je uiteraard niet van jezelf.

SLAGERSWERELD – Er wordt beweerd dat slager Herman De Wit de beste ossenworst van Amsterdam maakt. ‘Maar dat zeg je uiteraard niet van jezelf.’

Het verhaal wil dat ossenworst een van oorsprong Joodse delicatesse is, al menen culinair deskundigen dat de worstreceptuur al in zwang was voordat de Joden massaal naar Mokum kwamen. Geheimen komen er niet aan te pas bij de bereiding van Amsterdamse ossenworst. Wel een hoop ambachtelijke ervaring. En persoonlijke smaak. ‘Ik rook de worst altijd op een mengsel van beuken en eiken krullen,’ laat hij het Reformatorisch Dagblad weten.

Slachtrijp
Het vlees voor ossenworst was voorheen afkomstig van gecastreerde stieren. ‘Die komen niet meer voor. Nu gebruiken we slachtrijpe koeien.’ Grappig detail: in de schouder van een rund zit het zogenaamde Jodenhaasje, een stukje vlees dat sprekend lijkt op ossenworst. Over het bereidingsprocedé doet De Wit niet geheimzinnig. ‘Ossenworst maken, is goed te leren. Mijn jongens kunnen het net zo goed als ik.’ Al is het oog van de meester altijd in de buurt. ‘Het maakt voor het roken nogal uit of de luchtvochtigheid hoog of laag is, bijvoorbeeld.’

Slager Herman de Wit en zijn mensen werken graag in het zicht. ‘Ik heb niets te verbergen, en mensen vinden het interessant.’ Hij werkt al 32 jaar vanuit de Wakkerstraat, in Watergraafsmeer. Een betere buurt, vindt De Wit zelf. ‘Er zijn relatief veel koopwoningen hier, en er wonen nogal wat yuppen.’Dat is een prima klantenbestand voor een betere slagerij. ‘Ik kraak niets af, maar de kans dat een karbonade van mij beter smaakt dan in veel grote winkels, is zeer groot.’

Reageer op dit artikel