nieuws

Consumentenvertrouwen omlaag, ondernemersvertrouwen op peil

Nieuws

SLAGERSWERELD – Het vertrouwen van consumenten in de Nederlandse economie is in september fors gedaald. De index daalde van 15 naar -1. Dat is de grootste daling in een maand ooit gemeten. Het ondernemersvertrouwen blijft nagenoeg gelijk.

SLAGERSWERELD – Het vertrouwen van consumenten in de Nederlandse economie is in september fors gedaald. De index daalde van 15 naar -1. Dat is de grootste daling in een maand ooit gemeten. Het ondernemersvertrouwen blijft nagenoeg gelijk.

‘In een maand tijd is het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden volledig omgeslagen,’ zo meldde het CBS dinsdag. Uit de cijfers komt naar voren dat het pessimisme van de consument vooral de toekomstige economische en financiële situatie betreft. Waren er in augustus nog 16 procent meer optimisten dan pessimisten, in september domineerden de pessimisten met 18 procent, aldus het CBS.
Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat ook de koopbereidheid bij consumenten in september is afgenomen. De terugval was echter minder scherp dan bij het economische klimaat.

Ondernemers
Aan ondernemerszijde bleef het optimisme op peil. De index van het producentenvertrouwen stond op 7,5 punten. Dat is ongeveer op hetzelfde niveau als in augustus. Volgens het CBS ligt de stemmingsindicator sinds halverwege 2006 op een hoog niveau.
Meer ondernemers zagen het aantal orders stijgen dan dalen. Ook over de ontwikkeling van de werkgelegenheid was het merendeel van de producenten positief.

Zie ook: CBS

Reageer op dit artikel