nieuws

‘Worst, gehakt en ham niet meer eten

Nieuws

AMSTERDAM – Mensen wordt afgeraden nog worst, ham en gehakt te eten. De vleessoorten zouden het risico op darmkanker verhogen. Dat staat in het internationale Diet and Cancer Report van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

‘Worst, gehakt en ham niet meer eten

AMSTERDAM – Mensen wordt afgeraden nog worst, ham en gehakt te eten. De vleessoorten zouden het risico op darmkanker verhogen. Dat staat in het internationale Diet and Cancer Report van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Op grond van ruim 7.000 onderzoeken heeft een groep internationale deskundigen voor dat verband ‘overtuigend bewijs’ gevonden. Ook is het volgens de deskundigen zeker dat overtollig lichaamsvet het risico op allerlei vormen van kanker vergroot en is het ‘aannemelijk’ dat de consumptie van rood vlees de kans op darmkanker verhoogt.

Onderzoek
De deskundigen presenteerden woensdag hun bevindingen in Amsterdam, Londen, Washington, Peking en Hongkong. Het project van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft zes jaar geduurd. Volgens het fonds is het het grootste en meest omvattende onderzoek op het gebied van kankerpreventie.

Drank
Naast worst, ham en gehakt moeten ook dranken met suiker en voedsel met veel vet van de menu’s worden geschrapt. Daarnaast moeten mensen hun biertje of wijntje zoveel mogelijk laten staan, willen ze het risico op kanker verminderen.

‘Streef naar een slank postuur’, luidt het advies. En: ‘Neem iedere dag minimaal een half uur lichaamsbeweging’.

Leefgewoontes
Mensen zullen hun leefgewoontes moeten aanpassen als ze risico op kanker willen verminderen, stelt VU-hoogleraar Jaap Seidell, die als Nederlandse deskundige bij het project is betrokken. Hij wijst op overgewicht en tekort aan beweging. ‘Dat die nu ook bewezen bijdragen aan het risico op kanker, maakt het nog alarmerender.’

De vleesindustrie werd tijdens een congres in Amsterdam overigens vorig jaar al gewaarschuwd voor de komst van dit rapport. Internationale vleesorganisaties wisten toen al dat het rapport de vleessector grote schade zou kunnen berokkenen. (Klik hier voor het bericht daarover)

OPROEP
Wat vindt u ervan dat een organisatie als het WCRF consumenten oproept geen worst, ham en gehakt meer te eten? Betekent dit een dreun voor de vleesindustrie? Wordt u niet goed van al die verschillende voedinsgrapporten? Of waait het allemaal wel weer over? Laat uw reactie hieronder achter, of stuur ons een e-mail.

Klik hier om het volledige rapport te downloaden (EN, 532 pag.)

Klik hier voor een samenvatting (NL, 18 pag.)

Lees ook:
Kankerrapport weggehoond door vleessector (1 november 2007)

Vlees is wél gezond (19 oktober 2006)

‘Veel vlees doet kanker terugkeren’ (20 augustus 2007)

Studie: ‘roodvlees veroorzaakt geen kanker’ (8 juni 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over vlees en kanker

Reageer op dit artikel