nieuws

Eten insecten milieuvriendelijker (+ foto’s)

Nieuws

WAGENINGEN – Insecten zijn 20 keer milieuefficiënter dan vlees. Als alternatief voor intensieve veehouderij ontlast het de druk op beschikbare landbouwgronden. Bovendien is voor insecten kweken minder water en voer nodig.

Eten insecten milieuvriendelijker   (+ foto’s)

WAGENINGEN – Insecten zijn 20 keer milieuefficiënter dan vlees. Als alternatief voor intensieve veehouderij ontlast het de druk op beschikbare landbouwgronden. Bovendien is voor insecten kweken minder water en voer nodig.

Dat bleek tijdens de lezing Insecten op je bord die was georganiseerd door het Laboratorium voor Entomologie van de Wageningen Universiteit. Het eten van insecten kan een bijdrage leveren als oplossing van het voedseltekort in de wereld, als alternatief voor vlees, omdat het rijk is aan eiwitten, vet en vitamines.
 
Jong en oud zijn nieuwsgierig

Gefrituurde zwerm sprinkhanen

Volgens prof. dr Arnold van Huis van het Laboratorium voor Entomologie is het kweken van insecten 20 keer milieuefficiënter dan dierlijke productie. Ook is minder voer nodig. Zo is voor een kilo rundvlees 10 kilo veevoer nodig, voor een kilo kippenvlees 4 kilo en voor een kilo rupsen 3 kilo. 

Vreemd maar wel apart. Weinigen
vonden de snacks echt vies.

Quiche? Of toch een ander insectenhapje?

Vooral de westerse wereld heeft nog altijd moeite met het nuttigen van de kleine diertjes. En dat terwijl in pindakaas toch al 30 insectendelen per 100 gram zijn meevermalen. Met chocolade worden zelfs 60 insectendelen per 100 gram onbewust meegegeten, terwijl in vruchtensappen gemiddeld 5 fruitvliegeieren en 2 maden meegaan in het productieproces. Marketing moet het eten van insecten wat meer promoten, vonden de sprekers, terwijl het opzetten van kwekerijen ervoor kan zorgen dat het aanbod toeneemt.

‘Sprinkhaantje de voorste’

Niet allemaal tegelijk…

In de tropen worden insecten al op grote schaal gegeten, vooral als seizoensproduct. Het gaat om rupsen, sprinkhanen, keverlarven (bijvoorbeeld meelwormen), maar ook om bijen en wespen, termieten, mieren, cicaden, luizen en muggen. In de pauze van de lezing kon ook geproefd worden van de kleine delicatessen. Op het menu stonden gefrituurde sprinkhanen, quiches met krekels en meelwormen en hapjes met sprinkhanen en meelwormen, gemaakt door studenten van de Vakschool Rijn en IJssel.

‘Knapperig en niet te versmaden’

En het werkt ook op de lachspieren.

Bezoekers laten het elkaar goed smaken.

Lees ook:
Maden in plaats van biefstuk is menuoptie (3 januari 2007)

Wageningen vestigt wereldrecord insecten eten (25 september 2006) 

Reageer op dit artikel