nieuws

Bladgroente heft schadelijk effect rood vlees op

Nieuws

WAGENINGEN – Bladgroente doet het ongezonde effect van rood en intensief bewerkt vlees teniet. Dat concludeert promovendus Johan de Vogel.

WAGENINGEN – Bladgroente doet het ongezonde effect van rood en intensief bewerkt vlees teniet. Dat concludeert promovendus Johan de Vogel.

Heemijzer in vlees, vooral aanwezig in rood vlees (biefstuk) en intensief bewerkt vlees (hamburgers en worstjes) verhoogd het effect op darmkanker. Het heemijzer verandert tijdens de spijsvertering in een aggressieve stof die de darmwand beschadigd, met een herstelproces tot gevolg. Dit herstelproces versnelt de celgroei, waardoor er meer kans is op cellen met foutjes in hun erfelijk materiaal, die kunnen uitgroeien tot kankercellen.

Het gelijktijdig eten van groente rijk aan bladgroen en vlees doet volgens De Vogel het schadelijke effect teniet. De hoeveelheid groente die hiervoor nodig is hangt af van de hoeveelheid bladgroen (chorofyl).

Volgens De Vogel zijn een paar grote eetlepels spinazie is al genoeg voor een biefstukje van 150 gram. Boerenkool zou het meest effectief zijn, gevolgd door spinazie en andijvie. Een minder efficiënte bron is broccoli.

 

Johan de Vogel promoveert op 15 februari 2006 bij prof. Martijn Katan, persoonlijk hoogleraar bij de afdeling Humane Voeding.

Reageer op dit artikel