Nieuwe Schijf van Vijf toepassen voor veel mensen lastig

Schijf-van-Vijf-vaknamen

Bijna een jaar na de introductie van de Nieuwe Schijf van Vijf blijken niet alle aanpassingen even goed te zijn doorgekomen. Zo plaatst 63 procent peulvruchten in het verkeerde vak en is maar 42 procent op de hoogte van het nieuwe advies omtrent vis. Dit blijkt uit de resultaten van een enquête uitgevoerd door Flinndal onder 1150 klanten.

Het merendeel van de klanten is wel op de hoogte van de introductie van de nieuwe Schijf van Vijf (92 procent), maar de adviezen toepassen in het dagelijks leven blijkt voor veel mensen lastig. Zo geeft 13 procent van de respondenten aan de Schijf van Vijf niet goed genoeg te kennen om het te gebruiken en heeft 10 procent hier gewoon geen behoefte aan. Dat komt neer op bijna kwart van alle ondervraagden. Verder geeft 29 procent aan wel te proberen te eten volgens de Schijf van Vijf maar dat dit niet elke dag lukt.

Voldoende kennis over inhoud ontbreekt

Voldoende kennis over de inhoud van de Schijf van Vijf ontbreekt bij veel respondenten. Opvallend hierbij is dat het advies over de dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit bij veel mensen niet bekend is. Zo weet 38 procent niet dat er wordt geadviseerd 200 gram (2 stuks) fruit per dag te eten en weet ruim de helft niet dat het advies is om 250 gram groenten per dag te eten. Inge Hendriks, voedingsdeskundige bij Flinndal: 'Dit resultaat laat zien dat er nog veel werk te doen is op het gebied van voorlichting. Groenten en fruit vormen de basis van een gezonde leefstijl en kennis over de dagelijkse aanbevelingen is hierbij belangrijk'.

Verder wist 63 procent van de ondervraagden niet dat peulvruchten horen bij vlees, vis en eieren en was 58 procent niet op de hoogte van het nieuwe advies omtrent het eten van vis.

Positief is dat 88 procent van de respondenten op de hoogte is van het nieuwe advies omtrent het eten van dagelijks een handje noten (15 gram).

Lees ook
Tweede editie van NewFood Conference in Berlijn

Tweede editie van NewFood Conference in Berlijn

Na het succes van de eerste editie in 2019, vindt de NewFood Conference op 23 en 24 april plaats in Berlijn. De conferentie richt zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van plant-based en cell-based food.De eerste editie van de NewFood Conference vorig jaar was heel snel uitverkocht, met meer dan driehonderd afgevaardigden uit 32 landen én...

Horecava 2020 in beeld: gezond, veggie & vegan en mooie vleesproducten

Horecava 2020 in beeld: gezond, veggie & vegan en mooie vleesproducten

De Horecava 2020 in de RAI Amsterdam duurt nog tot en met donderdag. Deze 64e editie staat vooral in het teken van het tegengaan voedselverspilling, veggie & vegan en vlees met een verhaal. Een reis over de beurs in beeld.Met een knipoog naar lekker en gezond presenteert Mijnlabtest.nl op de Horecava ‘Food is de nieuwe dokter’. Bart van Wanrooy adviseert...

Meat Café over gezondheid en duurzaamheid van vlees

Meat Café over gezondheid en duurzaamheid van vlees

Geen ja/nee-discussie over vlees, maar een gesprek op basis van feiten over de mate waarin consumenten die vlees willen eten, dit duurzaam kunnen doen. Hierover spraken de deelnemers aan het jaarlijkse Meat Café, dat de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) gisteren voor de derde keer organiseerde bij Dudok Studio in Den Haag.De COV betreurt...