Nieuwe opsporingstechniek NVWA vindt medicijnresten in rundvlees

21 april 2022 Redactie Food Pixabay
Foto: Pixabay

Met een nieuwe detectiemethode in een onderzoeksproject heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) medicijnresten in rundvlees aangetroffen. Het gaat volgens NVWA om beperkte overschrijdingen die een minimaal risico voor de volksgezondheid kunnen geven. Het vlees is daarom uit de markt gehaald.

Het nieuwe detectiesysteem is volgens NVWA gebruikt in een pilot.Voor de methode worden biomarkers gebruikt. “Dit zijn signaalstoffen voor de bacteriologische kwaliteit van vlees ter ondersteuning van keuringsbeslissingen”, schrijft NVWA op de website.

Medicijnresten rundvlees

In het onderzoeksproject namen de onderzoekers 240 proefmonsters. In bijna 50 monsters troffen ze resten van ontstekingsremmers, pijnstillers en antibiotica aan. Het ging bij de meeste monsters om zeer lage doseringen. Oorzaken zijn mogelijk het voer of eerder medicijngebruik. “Bij een aantal dieren is er een vermoeden van recente toediening”, meldt NVWA. “De aanwezigheid van de middelen is op dit moment herleid naar een tiental dieren. Deze hadden óf een overschrijding van de maximale residu limiet (MRL) op pijnstillers en/of een positief monster op antibiotica óf een ontstekingsremmer die niet bij runderen gebruikt mag worden.”

Handhaving NVWA

De aangetroffen medicijnresten vormen slechts een minimaal risico voor de volksgezondheid. Toch heeft NVWA besloten om te handhaven. “Dit is namelijk een overtreding van de voedselveiligheidsregels (volgens Europese verordening 2019/2090)”, aldus NVWA. De producenten hebben de opdracht gekregen om het vlees terug te halen en NVWA start een onderzoek naar de herkomstbedrijven van de dieren, het transport en de verstrekte voedselketeninformatie.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?