Nieuw kwaliteitslabel voor Belgisch rundvlees

24 februari 2022 Redactie Vleesmagazine

Blue Vallon is het nieuwe kwaliteitslabel voor Belgisch rundvlees. Waalse veehouders van het Belgisch witblauw ras namen het initiatief voor dit premium label om het eigen rundvlees bij de Belgische horeca te promoten.

De Waalse veehouders van het Belgisch witblauw ras zijn verenigd in Blanc-Bleu Belge Promotion. Samen met Fairecoop en BELGIUMeats zetten ze het nieuwe label in de markt met als doel het lokale vlees op de menukaart te krijgen. Nu kiezen veel Belgische horeca-ondernemers nog vaak voor buitenlands rundvlees.

Blue Vallon

Kwaliteitslabel Blue Vallon zet vooral in op duurzaamheid en kwaliteit. Om het label te mogen dragen moet het vlees aan verschillende eisen voldoen. Allereerst de herkomst. Het rund moet in België zijn geboren, gekweekt, geslacht en versneden. Daarnaast moet het dier van de lente tot de herfst in de wei lopen en gevoerd lokaal geproduceerd voer. Ook zijn er vereisten voor de rascertificatie en is het alleen voor vrouwelijke runderen tussen de 48 en 84 maanden die minimaal twee keer gekalfd hebben.

Belgisch witblauwras

In België zijn zo’n 17.000 rundveehouders. Daarvan kweekt 78 procent het Belgisch witblauwras. Dit ras is een kruising tussen de rassen Shorthorns, Durhams, Charolais en lokale rundvleesrassen. De naam Belgisch witblauw ontstond in 1973. Toen werd het ras in twee types opgesplitst: het vleestype en het dubbeldoel type. Het rund heeft een overmatige spierontwikkeling en is hiervoor een echt vleesras geworden. Door de fijne spiervezels is het vlees mager, mals en sappig. Het heeft een laag vetgehalte en bevat hoogwaardige eiwitten.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?