Nederlandse economie groeit weer

17 augustus 2021
Foto: Pixabay


De Nederlandse economie groeide het tweede kwartaal van 2021 met 3,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economie is nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis, maar door de versoepelingen van de maatregelen is er weer groei.

De economische groei schrijft het CBS allereerst toe aan een stijging van de consumptie door huishoudens. Consumenten gaven in het tweede kwartaal van 2021 5,7 procent meer uit in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2020. Deze groei komt onder andere door de (geleidelijke) openstelling van winkels en horeca. Ook waren steeds meer mensen gevaccineerd en durven er weer op uit te gaan. 

Ook de toegenomen consumptie van de overheid (+2,6 procent) had een positief effect aan de economie. De bestedingen van de overheid groeiden op het gebied van gezondheid, onderwijs en sociale zekerheid sterk door extra uitgaven aan testen en vaccineren.

Ook de handel groeide. De uitvoer en invoer van goederen en diensten namen met respectievelijk 4,0 en 2,6 procent toe. Veel andere sectoren doen het beter dan vorig jaar. Alleen de kunst- en cultuur sector blijft achter, vanwege de beperkingen waar deze sector nog steeds mee te maken heeft. 

Bron: CBS

 

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?