Nederland snackt 55 miljoen dieren per jaar

attachment-001_food-image-VLS4222I01

Nederlanders eten jaarlijks ruim elf kilo vleeswaren en –snacks, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. ‘We eten meer vlees dan goed voor ons is. De gemiddelde consumptie is 106 gram vlees per dag; 35 gram meer dan het Voedingscentrum adviseert. Onder andere het Voedingscentrum en RIVM roepen daarom op tot vleesvermindering’, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Uit onderzoek van Wageningen Economic Research bleek onlangs dat de vleesconsumptie weer licht stijgt. ‘Een opmerkelijke en verontrustende ontwikkeling’, zegt Hilhorst. ‘Steeds meer mensen zeggen flexitariër te zijn, maar waarschijnlijk denken zij daarbij vooral aan het avondeten.’

Nederlanders eten 29 procent van het dagelijkse vlees bij ontbijt, lunch en als tussendoortje, zegt het  RIVM. Aan de hand van deze cijfers berekende Wakker Dier hoeveel dieren we eten buiten het avondeten om: 55 miljoen.

Eet Geen Dierendag

Wakker Dier organiseert ieder jaar op 4 oktober ‘Eet Geen Dierendag’. Hierbij werkt de organisatie samen met bedrijfscateraars, om bedrijven en werknemers te helpen met vleesvermindering tijdens de lunch. Dit jaar doet onder andere IKEA mee met al haar dertien Nederlandse vestigingen in zowel de klantenrestaurants als medewerkersrestaurant gedurende de hele dag. IKEA heeft in Nederland bijna zesduizend medewerkers en verwelkomt ruim 25 miljoen bezoekers per jaar in de winkels.

[intermezzo: 1]
Lees ook
‘Vlees in winkels en restaurants mag duurder’

‘Vlees in winkels en restaurants mag duurder’

Een meerderheid van de Nederlanders steunt het verhogen van de prijs van dierlijke producten of gerechten, zo blijkt uit onderzoek dat Kieskompas uitvoerde in opdracht van ProVeg.

Klimaatcampagne bevatte bewust geen advies over minder vlees eten

Klimaatcampagne bevatte bewust geen advies over minder vlees eten

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) besloot de oproep om minder vlees te eten te schrappen uit een campagne om burgers aan te zetten meer klimaatbewust te leven. Te ‘politiek gevoelig’, aldus het ministerie van EZK en van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

‘We blijven snacks (door)ontwikkelen’

‘We blijven snacks (door)ontwikkelen’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden. Vandaag het tweede deel met Jan Roy van Frio...