Motie elektronisch identificatiesysteem aangenomen

Varken_pixabay

Foto: Pixabay

De Tweede Kamer steunt de motie van D66-kamerlid Tjeerd de Groot over een elektronisch identificatiesysteem voor dieren. Dit systeem moet bijdragen aan duurzaamheid en dierenwelzijn.

In de motie stelt De Groot dat de verwerkende industrie en de retail een niet-vrijblijvende bijdrage moeten leveren aan de verduurzaming van de veehouderijsector, onder meer op het gebied van dierenwelzijn. Daarvoor is het volgens het kamerlid noodzakelijk dat de identificatie en registratie sluitend is en dat informatie over dierenwelzijn en duurzaamheid aan concrete bedrijven en dieren gekoppeld kan worden. Ook kan deze elektronische identificatie veehouders ondersteunen om gedrag en stress van hun dieren te monitoren.

Bedrijven die marktconcepten ontwikkelen kunnen met dit systeem informatie verkrijgen om claims ten aanzien van duurzaamheid en dierenwelzijn te onderbouwen. Tot slot moet het systeem fraude in de voedselketen tegengaan. Denemarken, Ierland en Oostenrijk maken al gebruik van een dergelijk systeem en kunnen volgens De Groot als voorbeeld dienen.

De Groot diende de motie 23 november in en kreeg 29 november steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. Met de motie wordt de regering verzocht voorbereidingen te treffen voor de introductie van dit elektronische identificatiesysteem.

Bron: Tweede Kamer

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Vion presenteert AI cameratoezicht op Grüne Woche

Vion presenteert AI cameratoezicht op Grüne Woche

Op Internationale Grüne Woche in Berlijn presenteert Vion een monitoringstool met slimme cameratechniek om de interactie tussen mens en dier op slachterijen te observeren. De tool is voorzien van Artificial Intelligence (AI). De camera's nemen onafgebroken alle beelden op en de software analyseert deze.

Ketenkennisdialoog ‘De smaken van duurzamer varkensvlees’

Ketenkennisdialoog ‘De smaken van duurzamer varkensvlees’

Het Marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten (VDP) organiseert op 1 februari de ketenkennisdialoog ‘De smaken van duurzamer varkensvlees’.

Vleessector reageert op verbod vleesreclame bij bushaltes in Noord-Holland

Vleessector reageert op verbod vleesreclame bij bushaltes in Noord-Holland

Geen reclame voor vlees, vis en fossiele brandstoffen meer bij bushokjes in Noord-Holland. Dat is besloten door de Provinciale Staten van Noord-Holland. Organisaties uit de vleessector zijn het niet eens met dit verbod. Nederland Vleesland en LTO Noord vinden dit geen zaak voor regionale politici en wijzen op de gezonde eigenschappen van vlees en de...