Mobiele slachterij voor Duits pluimvee

Kippen_Bohdan Chreptak/Pixabay

Foto: Pixabay

In de Duitse deelstaat Hessen gebruikt een biologisch pluimveebedrijf in het district Oldenwald een mobiele slachterij. “De mobiele slacht vermijdt het vaak pijnlijke transport voor de dieren. Hessen verricht hier echt pionierswerk”, aldus minister van Landbouw Oliver Conz.

Dit mobiele slachthuis komt voort uit een systeem, waarmee in 2019 een Hessisch proefproject in de wijk Wetterau liep. Daarna werd onder meer het elektrische bedwelmingssysteem verder doorontwikkeld en moest het mogelijk worden om een officiële dierenarts te laten controleren volgens EU-normen. In december 2021 stelde de deelstaat voorwaarden vast waarmee de unit op grotere schaal kan worden gebruikt. 

Mobiele slachterij

In de mobiele slachterij kunnen dagelijks 600 kippen, 250 eenden/ganzen of 25 kalkoenen geslacht worden. De unit heeft een lente van 8 meter en beschikt over een geïntegreerde koelcel. Er kan volgens de hygiënenormen van de EU gewerkt worden.

De door de deelstaat verleende goedkeuring geldt drie maanden. Daarna neemt de regionale raad van Darmstadt een beslissing over een mogelijke verlenging. Ook de Europese Commissie verleende goedkeuring voor keurde dit systeem goed. Dit was belangrijk omdat het bedrijf nu niet alleen het vlees rechtstreeks kan verkopen, maar het ook kan laten verwerken bij een vleesverwerker.

Bron: Agrar Presseportal

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
NVWA: ‘Welzijn en gezondheid pluimvee blijft aandachtspunt’

NVWA: ‘Welzijn en gezondheid pluimvee blijft aandachtspunt’

Het naleven van de regels voor dierenwelzijn bij vleeskuikens en het opvolgen van de daaraan gekoppelde administratieve verplichtingen door vleeskuikenhouders en andere pluimveehouders is een punt van zorg. Dat blijkt uit een overzicht van alle dierenwelzijns- en diergezondheidsinspecties.De inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit...

Ruim vierhonderd medewerkers Duits slachthuis besmet met coronavirus

Ruim vierhonderd medewerkers Duits slachthuis besmet met coronavirus

Update: Het aantal coronabesmettingen onder het personeel van een Duits slachthuis is gestegen naar 657. Daarnaast zitten vanwege de virusuitbraak ongeveer zevenduizend personen in quarantaine, zo meldt Nu.nl.Eerder werd al bekend dat er zeker vierhonderd medewerkers van het slachthuis in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn besmet met het coronavirus....

Provincie Overijssel geeft subsidie voor mobiele slachterij varkens

Provincie Overijssel geeft subsidie voor mobiele slachterij varkens

De Provincie Overijssel heeft €100.000 subsidie toegekend aan de Coöperatie Mobiel Slachten U.A. voor de ontwikkeling van de eerste mobiele slachterij voor varkens in Nederland. Een mobiele slachterij die naar de boerderij toe komt maakt een einde aan het levend vervoeren van varkens naar de slachterij.Bovendien kunnen de varkens zo op een kleinschalige,...