Mobiele slachterij voor Duits pluimvee

1 augustus 2022 Redactie Vleesmagazine Bohdan Chreptak/Pixabay
Foto: Pixabay

In de Duitse deelstaat Hessen gebruikt een biologisch pluimveebedrijf in het district Oldenwald een mobiele slachterij. “De mobiele slacht vermijdt het vaak pijnlijke transport voor de dieren. Hessen verricht hier echt pionierswerk”, aldus minister van Landbouw Oliver Conz.

Dit mobiele slachthuis komt voort uit een systeem, waarmee in 2019 een Hessisch proefproject in de wijk Wetterau liep. Daarna werd onder meer het elektrische bedwelmingssysteem verder doorontwikkeld en moest het mogelijk worden om een officiële dierenarts te laten controleren volgens EU-normen. In december 2021 stelde de deelstaat voorwaarden vast waarmee de unit op grotere schaal kan worden gebruikt. 

Mobiele slachterij

In de mobiele slachterij kunnen dagelijks 600 kippen, 250 eenden/ganzen of 25 kalkoenen geslacht worden. De unit heeft een lente van 8 meter en beschikt over een geïntegreerde koelcel. Er kan volgens de hygiënenormen van de EU gewerkt worden.

De door de deelstaat verleende goedkeuring geldt drie maanden. Daarna neemt de regionale raad van Darmstadt een beslissing over een mogelijke verlenging. Ook de Europese Commissie verleende goedkeuring voor keurde dit systeem goed. Dit was belangrijk omdat het bedrijf nu niet alleen het vlees rechtstreeks kan verkopen, maar het ook kan laten verwerken bij een vleesverwerker.

Bron: Agrar Presseportal

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?