MKB hoopvol voor 2015

23 december 2014 Eric Schuurman

Ondernemers in het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) zijn over het algemeen positief gestemd over 2015. Een derde van de ondernemers verwacht dat hun omzet en financiële situatie het komende jaar zal verbeteren. Deze positieve verwachtingen vertalen zich echter vooralsnog niet in concrete investeringsplannen. Dat meldt de ING-Bank.

Ondernemers kenden, ondanks beginnend economisch herstel, in veel gevallen een lastig 2014. Bijna de helft van de door het ING ondervraagde ondernemers zag het ondernemingsklimaat de afgelopen 12 maanden niet verbeteren. Ook wat betreft de financiële positie van hun bedrijf, zagen ondernemers het afgelopen jaar eerder een verslechtering dan verbetering.

Positief vooruitzicht

Gelukkig lijkt het tij het komende jaar te keren, verwacht de bank. Over de komende 12 maanden zijn ondernemers over het algemeen positief gestemd. Zo verwacht 34% het komende jaar een hogere omzet te genereren. Slechts 18% verwacht een omzetdaling, terwijl 44% denkt dat zijn of haar omzet gelijk zal blijven. De goede vooruitzichten worden gedragen door zowel kleine als grote bedrijven binnen een groot aantal sectoren. Niet alleen de op export gerichte sectoren voorzien verbetering. Ook de op de binnenlandse economie gerichte sectoren zoals horeca en detailhandel verwachten de komende 12 maanden betere omstandigheden.

Altijd op de hoogte blijven?