Minister wil einde biggencastratie

13 augustus 2012 Caroline Plas van der

DEN HAAG – Minister Verburg van Landbouw wil dat Nederland stopt met biggencastratie. In oktober komt de minister met een nota Dierenwelzijn, waarin dit onderwerp aan bod komt.

DEN HAAG – Minister Verburg van Landbouw wil dat Nederland stopt met biggencastratie. In oktober komt de minister met een nota Dierenwelzijn, waarin dit onderwerp aan bod komt.

Samen met Vion, de Dierenbescherming en LTO wordt momenteel gekeken welke oplossingen er zijn. De minister zal ook in Europees verband inzetten op een verbod op biggencastratie. Er is afgesproken is dat de Europese Commissie de komende 2 jaar benut om alle informatie en onderzoeksresultaten over alternatieven te verzamelen en te analyseren. In 2009 wordt de Varkensrichtlijn van de EU geëvalueerd.

Mede op aandringen van Nederland zal daarbij ook over het castreren van biggen worden gesproken. Gezien de onderzoeksvragen die nog beantwoord moeten worden en de bedenkingen van andere lidstaten acht Verburg stoppen met castreren per 2009 wel ambitieus.


Onderzoek

Op dit moment wordt er door de Animal Sciences Group van Wageningen UR ook een versneld onderzoek uitgevoerd naar de welzijnseffecten van castreren onder verdoving. Dat zou een tussenoplossing kunnen zijn in afwachting van een totaalverbod. Het onderzoek wordt begeleid door een klankbordgroep waarin de varkenshouderijsector, slachterijen, Dierenbescherming, KNMvD en retail zitting hebben.

Bij dit onderzoek is ook een etholoog betrokken. Verburg wil de uitkomsten van dit onderzoek en haar beleidsvoornemens op dit terrein ook opnemen in de nota dierenwelzijn.

Lees ook:

Europese retailers voor pijnloze castratie big (29 januari 2007)


Altijd op de hoogte blijven?