Minister Staghouwer: Livar-varkens mooi voorbeeld regionale, korte ketens

Livar bezoek Staghouwer Smart Food Alliance

Vleesbedrijf Livar was donderdag 12 mei het decor voor de viering van het vijfjarig bestaan van de Smart Food Alliance. Minister Staghouwer van LNV bezocht Abdij Lilbosch, waar de varkens van Livar opgroeien. Hij noemde Livar een goed voorbeeld van een bedrijf met regionale, korte ketens.

De Smart Food Alliance is het platform voor agrofoodbedrijven die voorlopen op duurzaam, gezond en eerlijk voedsel. Om ons voedselsysteem duurzamer, gezonder en eerlijker te maken nemen middelgrote bedrijven in Nederland vaak een centrale rol in als ketenregisseur. Het thema van de bijeenkomst van het vijfjarig bestaan van de Smart Food Alliance was het versterken van regionale ketens. Minister Staghouwer was te gast om te spreken over de visie van het ministerie op dit thema.

Kringlooplandbouw

Livar heeft de regie heeft over haar hele varkensketen: van de productie van het voer, varkenshouderij tot en met verkoop. In zijn verhaal gaf de minister aan het bourgondisch ondernemerschap van Livar enorm te waarderen. “Bij Livar zie je dat kringlooplandbouw en goed ondernemerschap echt een ziel vergt.” Livar doet er alles aan om ketens zoveel mogelijk te sluiten. Livarvarkens zijn geboren in Limburg en gevoed met regionaal geteelde granen. Het vlees is verkrijgbaar in het hogere horeca segment en bij slagerijen. Livar neemt op deze manier de regie over de hele keten, van voer tot bord.

Livar

Sinds 2016 is de volledige keten van Livar gecertificeerd met het drie sterren Beter Leven keurmerk van de dierenbescherming. Dit is het hoogst haalbare predicaat op het gebied van dierenwelzijn. De gehele dag kunnen de varkens kiezen of ze binnen in het stro liggen of buiten gaan, ze genieten van vers stromend water en de uitgebalanceerde voedingswaarden van diverse soorten granen, alles van Limburgse bodem. Door de goede levensomstandigheden ervaren de varkens geen stress en kunnen ze vrij hun leven vormen op de boerderij.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Zeven slagers ontvangen predicaat 'Met Krul'

Zeven slagers ontvangen predicaat 'Met Krul'

Zeven slagers ontvingen in november het certificaat en predicaat ‘Met Krul’ van Livar. Alle zeven hebben 100% Livar varkensvlees in het assortiment. Met dit predicaat wil Livar de kwaliteit waarborgen voor zowel slagers als consumenten.

Finalisten ‘Het Beste Idee van Varkensland’ bekend

Finalisten ‘Het Beste Idee van Varkensland’ bekend

De finalisten voor ‘Het Beste Idee van Varkensland’ zijn bekend. Uit de negentien inzendingen koos de selectiecommissie vijf finalisten. Zij nemen het tegen elkaar op tijdens de finale op 9 december 2021. “De wereld om ons heen verandert in rap tempo”, zegt melkveehouder Erik Valk, die is opgegroeid in de varkenshouderij en...

Prijs varkensvlees staat onder druk

Prijs varkensvlees staat onder druk

Vrijwel alle grondstoffen zijn vandaag de dag schaars, met hoge prijzen tot gevolg. Zo ook vlees. Varkensvlees is echter een uitzondering op de regel. Een groot overaanbod van karbonades en hamlappen zorgt voor een gespannen marktsituatie.