Minister Adriaansens bij De Ondernemer Kiest Live: ‘Er blijft altijd ondernemersrisico’
Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat was te gast bij De Ondernemer Kiest Live. Ze sprak hier onder meer over de TEK-regeling, die in het leven is geroepen om ondernemers een compensatie te geven bij hoge energiekosten.
De afgelopen maanden zijn talloze bakkers en slagers gestopt vanwege de hoge energierekeningen. Voor deze ondernemers kwam de TEK-regeling (Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb), die volgende week open gaat en met terugwerkende kracht kan worden toegepast, niet op tijd. Minister Micky Adriaansens werd ernaar gevraagd tijdens de verkiezingsuitzending van De Ondernemer. "We hebben in de tussenfase met de banken en belastingdienst afgesproken dat ze hierover coulant zouden zijn. We proberen het zoveel mogelijk met elkaar op te lossen en het ondernemersrisico, dat in deze mate extreem is, iets terug te dringen. Er blijft natuurlijk altijd een stukje ondernemersrisico over, dat kan ik niet helemaal wegnemen."
Adriaansens geeft aan mee te leven met mensen die te weinig steun van de maatregelen voelen. "Ik weet dat brancheorganisaties zich hier hard voor inspannen." Ze roept ondernemers en brancheorganisaties op om hun verhalen duidelijk te laten horen. Tegelijkertijd geeft ze aan dat het aantal ondernemers dat stopt en de mate van faillissementen nog altijd lager liggen dan voor corona. "We kunnen niet voorkomen dat het bij niemand pijn doet, maar we doen hard ons best om de schade te beperken zodat mensen die perspectief door kunnen gaan."
De uitzending van De Ondernemer Kiest Live met Micky Adriaansens is hier te bekijken.
Altijd op de hoogte blijven?
Dossiers
Meer over
Lees ook
Marketing voor ondernemers met lef
Veel ondernemers proberen klanten te lokken door hun kennis te delen. Helemaal verkeerd schrijft Aartjan van Erkel in zijn nieuwe boek Nummer 1. Hij gelooft dat je niet je kennis gratis moet delen, maar moet entertainen. “Stop met teachen, begin met teasen.”
Nederlandse voedselprijzen gaan nog verder stijgen
Voedselproducenten gaan de komende maanden hun prijzen nog verder verhogen. Analisten van de Rabobank verwachten prijsstijgingen van 10 tot 20 procent. De reden? Ondanks een daling van de prijzen op de wereldmarkt zien voedselproducenten hun kosten nog steeds oplopen.
Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog
In november daalde de inflatie naar 11,2 procent. Maar in vergelijking met vorig jaar betalen consumenten nog altijd veel meer voor hun eten en drinken. Dat blijkt uit een analyse over de maand november van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).